Moneda unica europeana a fost cotata, joi, 22 noiembrie, la Banca Nationala a Romaniei (BNR) la 4,6553 lei/euro, in scadere cu 0,91 bani (0,2%) de la 4,6644 lei/euro cat a fost in sedinta anterioara.

Este a doua sedinta consecutiva de apreciere pentru leu in fata euro, dupa mai multe sesiuni de scadere. In aceste conditii, cursul revine sub pragul de 4,66 lei pe euro, in jurul caruia oscileaza de ceva vreme.

Curs BNR pentru dolar: leul revine pe apreciere

Pentru dolarul american, BNR a calculat o cotatie in scadere, leul revenind, astfel, pe apreciere fata de dolar dupa deprecierea din ziua anterioara. Cursul dolar/leu de joi s-a situat la 4,0773 lei/dolar, cu 2,26 bani (0,55%) sub valoarea din ziua anterioara, de 4,0999 lei/dolar inregistrat in sedinta anterioara.

Cotatia dolarului fata de leu nu se stabileste in mod direct pe piata romaneasca, ci prin intermediul raportului euro/dolar pe plan international. Acesta, insa, a ramas relativ stabil pe pietele externe, usor peste 1,14 dolari/euro, insa aprecierea leului in fata euro pe plan intern a antrenat cresterea monedei nationale si in raport cu dolarul american.

Francul elventian, de interes pentru debitorii cu credite in aceasta moneda, a fost cotat, joi, la BNR la nivelul de 4,1003 lei/franc, in scadere fata de sedinta anterioarta, cand cursul a fost stabilit la 4,1189 lei/franc.

Cursul euro in regiune - depreciere pe linie?

Moneda unica europeana nu s-a depreciat, in sedinta de joi, doar in fata leului romanesc, ci si in raport cu celelalte monede din regiune.

Toate cele trei monede la care ne raportam, respectiv coroana ceha, zlotul polonez si forintul unguresc, s-au apreciat in raport cu moneda unica europeana. La jumatatea sedintei de tranzactionare, coroana ceha inregistra o crestere de 0,02% fata de euro, zlotul polonez crestea cu 0,05%, iar forintul unguresc cu 0,09%.

Aprecierea leului, cel mai probabil, reprezinta o evolutie temporara, avand in vedere ca majoritatea analistilor se astepata la deprecierea monedei nationala in raport cu euro in urmatorul an, din cauza adancirii deficitului de cont curent si reducerii investitiilor straine directe, in conditiile in care absorbtia de fonduri europene treneaza.

Curs valutar BNR astazi, 29...
Citeste si: Curs valutar BNR astazi, 29 noiembrie: leul incheie saptamana pe val