Raiffeisen Bank lanseaza Money Bistro, platforma de educatie "pentru o viata financiara sanatoasa"

Raiffeisen Bank lanseaza o platforma online dedicata educatiei financiare a romanilor. Initiativa a pornit de la gradul redus de alfabetizare financiara din Romania si de la numarul mic de romani care economisesc. Platforma este conceputa ca un serial, iar termenii financiari, pentru a fi mai usor “digerati”, sunt explicati prin analogie cu cei din gastronomie

Primul serial de le MoneyBistro.ro, intitulat “Aperitive financiare pentru o viata sanatoasa”, are drept invitati economisti, chefi sau pasionati de gastronomie, jurnalisti, bloggeri si antreprenori. Acestia povestesc cum stabilesc valoarea banilor, de ce trateaza inflatia ca pe o “febra musculara” a banilor, cum isi pregatesc “vitaminele” pentru camara de urgenta si cand isi permit unele “placeri” vinovate.

“Conceptul programului de educatie financiara porneste de la ideea ca romanii se afla pe ultimul loc din Europa in ceea ce priveste cunostintele financiare dar sunt, in acelasi timp, din ce in ce mai mult interesati de a avea un stil de viata sanatos din toate punctele de vedere”, spun reprezentantii bancii.

Conform Standard&Poor’s Financial Literacy Survey, doar 22% dintre romani au putut raspunde corect la 3 din cele 4 intrebari ce masoara abilitatea de a intelege concepte financiare precum administrarea riscului, inflatie sau dobanda bancara.

“Money Bistro a aparut din nevoia de a ne implica in educatia financiara a romanilor, dar si din dorinta de a face altfel decat pana acum aceste lucruri. Asadar, va invitam la Money Bistro, un spatiu virtual in care ne vom lua bugetul la bani marunti, sa discutam concepte financiare de baza si sa demontam mituri false despre bani. Scopul este ca fiecare sa aleaga, asa cum o face in orice alt aspect al vietii, conduita financiara care ii face bine lui si familiei sale”, a declarat Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank.

Citeste si:
Pandemia ”mușcă” din profitul Raiffeisen Bank
Pandemia ”mușcă” din profitul...
Citeste si:
Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament
Coronavirus - cum se...

Pe de alta parte, numarul romanilor ce folosesc un cont bancar a ajuns in 2017 la 58%, ceea ce inseamna ca mai bine de jumatate dintre romanii “bancarizati” nu digera concepte legate de educatie financiara.

“Faptul ca 1 din 3 romani a pus bani deoparte in ultimul an e bine, dar ne arata ca avem si o problema la nivel de societate: o anume incapacitate de a planifica, de a gandi inainte, de a face pasul spre a pune banii la treaba. Cred ca, pas cu pas, prin programe de educatie financiara, cum e si Money Bistro, putem incepe sa regandim obiceiul de a economisi, procesul de a planifica bugetul personal, de a invata ingredientele de baza pentru un stil de viata financiara sanatoasa”, a adaugat Vladimir Kalinov, vicepresedinte de retail Raiffeisen Bank Romania.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri