Anul 2018 a fost marcat, din punct de vedere fiscal, de “revolutia” pornita inca din toamna anului trecut si intrata in vigoare la 1 ianuarie. Aceasta a creat, insa, numeroase probleme, iar beneficiile sunt incerte. Si inca nu s-a finalizat si inca mai sunt aspecte de reglat. In plus, pentru anul viitor, ramane in discutie impozitul progresiv. La nivel macro, insa, anul 2019 va reprezenta o provocare privind mentinerea deficitului in limita a 3% din PIB, avand in vedere sursele de venituri si, mai ales, structura rigida a cheltuielilor, a declarat Dan Manolescu, presedintele Camerei Consultantilor Fiscali din Romania, in cadrul emisiunii Profesionistii in Banking.

Ordonanta de Urgenta 79/2017, care prevede mutarea contributiilor de la angajator la angajat, reducerea impozitului pe venitul persoanelor fizice, majorarea plafonului pentru microintreprinderi si multe alte masuri cu impacta asupra mediului de afaceri a necesitat multiple “retusuri” si inca mai sunt necesare cateva (ridicarea pragului de deductibilitate a dobanzilor, directionarea a 20% din impozitul pe venit de catre firmele mici catre entitati non-profit si altele).

Actul normativ, insa, desi a fost adoptat in urma cu mai bine de un an, inca nu a trecut de Parlament. In aceste conditii, se mentine starea de incertitudine in economie, sustine Dan Manolescu. In schimb, in cazul in care Ordonanta devine Lege, exista posibilitatea ca aceasta sa fie contestata la Curtea Constitutionala, cu sanse de castig, iar o eventuala reversibilitate ar cauza mai multe probleme firmelor decat aplicarea ei, a mai spus Dan Manolescu.

In privinta split TVA, mecanism introdus, de asemenea, de la 1 ianuarie 2018, dar mult “indulcit” fata de varianta initiala, acesta ar trebui retras pana la finalul anului, avand in vedere ca solicitarea Romaniei pe aceasta tema (de derogare de la regulile europene in materie de TVA) a fost respinsa de Comisia Europeana.

Pe partea de imbunatatire a colectarii si de reducere a evaziunii fiscale nu s-a facut mare lucru in acest an, in afata de obligarea comerciantilor sa se doteze cu case de marcat cu jurnal electronic (acestea, insa, nu au catre ce sa transmita datele, din moment ce informatizarea ANAF treneaza), iar restructurarea Fiscului, asa cum a fost anuntata, mai degraba va inrautati lucrurile.

“Se pare ca ANAF va intra intr-un proces de reorganizare (care presupune si o serie de concedieri), insa unul care mai degraba va destabiliza decat va intari institutia”, a explicat Manolescu.

Aflati mai multe pe aceasta tema urmarind emisiunea integrala.

Citește și
Interviuri Hackathon4Health: In spatele cortinelor viitorului sanatati
Setari Cookie-uri