Guvernantii romani sunt mai degraba preocupati sa salveze aparentele decat sa rezolve problemele reale cu care se confrunta economia tarii. Cresterea economica anuntata de Institutul National de Statistica este cel putin “neserioasa”, avand in vedere ca este bazata in proportie foarte mare pe variatia stocurilor, indicator care nu ar trebui luat in calcul, spune profesorul de economie Cristian Paun. In opinia sa, toata aceasta politica axata pe consum ne va costa foarte mult in perioada urmatoare.

La cresterea economica din 2017, de 7%, contributia variatiei stocurilor a fost una nesemnificativa, iar anul acesta, la 9 luni, stocurile contribuie cu 3 puncte procentuale la cresterea de 4,1%.

Stocurile reprezinta active care nu trebuie luate in calcul la proiectia unor indicatori, fie ca vorbim de o companie sau de bugetul national, a explicat profesorul de economie Cristian Paun in cadrul emisiunii Profesionistii in Banking. Acestea su extrem de volarile si, in plus, se consuma in interiorul unui exercitiu financiar, drept pentru care influenta lor este nula.

Faptul ca datale INS arata o crestere economica bazata covarsitor pe variatia stocurilor denota cel putin neseriozitate.

Mai mult, Cristian Paun acuza lipsa transparentei in actul de guvernare si accesul greoi si trunchiat la informatii si faptul ca guvernantii sunt preocupati doar de salvarea aparentelor, pentru a da populatiei senzatia ca lucrurile merg bine, ceea ce este fals.

“In Grecia s-a intamplat exact la fel. Politicienii recitau niste poezii, populatia dansa fericita, iar realitatea era alta. (...) La noi guvernarea e preocupata de paranghelii si luminite”, punctat Paun.

Sursa foto: Wall-Street.ro
Citește și
Interviuri Hackathon4Health: In spatele cortinelor viitorului sanatati
Setari Cookie-uri