Banca Centrala a Chinei refuza sa ia in considerare solicitarile schemelor de plata Visa si Mastercard privind accesul la procesarea platilor derulate in moneda oficiala a Republicii Populare Chineze, in ciuda masurilor aprobate in 2017 care au ca scop eliminarea obstacolelor formale din procesul care le permite companiilor straine sa intre pe piata de 124 de trilioane de dolari.

Aceste comportament al institutilor chineze readuce in centrul atentiei plangerile formulate de catre companiile straine si negociatorii de la Casa Alba conform carora China foloseste diverse metode pentru a bloca accesul acestora pe piata locala, chiar daca legea precizeaza ca ar trebui sa aiba parte de un tratament echitabil, conform Ft.com.

Cu toate ca Visa si Mastercard au depus cererile de inregistrare catre Banca Populara Chineza de mai bine de un an, dupa aparitia noilor reglementari, institutia financiara nu le-a luat in considerare, conform unor persoane familiarizate cu situatia. Refuzul Chinei de a da curs acestor cereri poate duce la escaladarea tensiunilor privind negocierile comerciale dintre Washington si Beijing.

Procesul standard in urma caruia i se permite unei institutii financiare straine sa activeze pe piata chineza consta, in prima parte, in acceptarea si recunoasterea formala a lor. Conform reglementarilor aprobate in 2017, Banca Centrala Chineza trebuie sa ofere un raspuns privind solicitarile de acest gen in termen de 90 de zile.

In luna noiembrie a anului trecut, American Express a devenit prima schema de plata straina care a primit acordul de la Banca Populara Chineza pentru a desfasura operatiuni pe teritoriul statului asiatic. Insa, entitatea infiintata in China are o participatie de 50% din partea unui partener local, chiar daca reglementarile le permit institutiilor din afara tarii sa infiinteze sucursale cu participatie integral straina.

In noiembrie 2017, Reuters preciza intr-un articol ca institutiile chineze le-ar fi solicitat companiilor Visa si Mastercard, in cazul in care vor sa aiba acces pe piata, formarea unor societati cu participatie mixta.

“Refuzul ar putea fi pus pe seama razboiului comercial dintre China si Statele Unite ale Americii, insa American Express a primit acordul din parte Bancii Centrale. Poate au fost acceptati pentru ca au un impact mai mic asupra pietei, nimeni nu stie exact. Sunt o multime de varibile, noi comunicam continuu cu Banca Centrala, insa nu am obtinut un motiv clar”, au precizat surse apropiate situatiei.

Visa si Mastercard incearca de mai bine de 10 ani sa intre pe piata din China, unde in anul 2018, pana in luna septembrie, au fost derulate tranzactii prin intermediul cardurilor in valoare de 124 trilioane de dolari, cu 11,5% mai mult decat in aceeasi perioada a anului anterior.

Banca Centrala a Chinei este cel mai actionar in compania Unionpay, care detine monopolul platilor cu cardul in renminbi (yuan) din China. Visa, Mastercard si American Express au parteneriate cu bancile comerciale din China prin care emit carduri sub marca straina, dar care sunt utilizate doar pentru platile in valuta. Cetatenii chinezi folosesc astfel de carduri pentru platile realizate in strainatate, in timp ce multi dintre comerciantii locali nu le accepta.

Aceasta dominatie a companiei Unionpay pe piata din China a ajutat-o sa obtina o cota de piata de 36% la nivel global in ceea ce priveste platile cu cardul, in timp ce Visa detine 32% iar Mastercard 20%, conform RBR, o companie care deruleaza mai multe studii de piata legate de plata cu cardul.

Sursa foto: By Photo_for_you / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri