Curs valutar BNR astazi, 16 ianuarie: deprecierea leului continua pana la un nou minim istoric

Leul continua sa se deprecieze in raport cu moneda unica europeana, inregistrand un nou minim istoric. In ultimele cinci sedinte ale pietei valutare, cu o singura exceptie, euro a doborat record dupa record.

Miercuri, 16 ianuarie, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs de 4,6830 lei/euro, in crestere cu 0,08 bani (0,02%) fata de cel din sesiunea de marti, respectiv 4,6822 lei/euro

Curs BNR pentru dolar: leul se depreciaza continuu

Deprecierea leului a continuat si fata de dolarul american, in acest caz cursul ajungand la 4,1063 lei/dolar, cu 0,9 bani (0,22%) mai mare decat cel din sedinta anterioara, respectiv 4,0973 lei/dolar.

Moneda americana este cotata indirect pe piata de la Bucuresti, prin intermediu raportului euro/dolar pe plan international. Astfel, in conditiile in care cotatia euro/dolar a scazut, miercuri, pe plan extern sub pragul de 1,14 dolari/euro, dolarul american s-a apreciat si fata de leul romanesc.

Pentru francul elvetian, de interes pentru cei care au de platit rate la banca pentru credite in aceasta moneda, banca centrala a calculat un curs de 4,1555 lei/franc, in crestere nesemnificativa de la 4,1553 lei/franc in ziua precedenta.

Citeste si:
Mugur Isarescu despre scaderea euro: Nu BNR a vandut!
Mugur Isarescu despre...
Citeste si:
Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament
Coronavirus - cum se...

Cursul euro in regiune - leul scade in tandem cu coroana

In tarile vecine, euro a evoluat mixt in sedinta de miercuri, castigand teren in fata coroanei cehesti si depreciindu-se fata de forintul unguresc si zlotul polonez.

Moneda din Cehia inregsitra, la jumatatea sedintei de tranzactionare de miercuri, o depreciere de aproximativ 1,14% in raport cu moneda unica europeana. In acelasi timp, forintul unguresc se aprecia fata de euro cu 0,33% iar zlotul polonez crestea cu 0,08%.

Deprecierea leului in fata euro era de asteptat, avand in vedere predictiile repetate in aceasta directie publicate de analistii financiari. Tendinta este tot mai evidenta pe masura ce Ordonanta adoptata de Guvern pe final de an este descifrata si se constata ca povara pusa pe mediul bancar este mai mare decat se anticipa initial (taxa pe active se datoreaza trimestrial, nu anual, cum sperau bancile din sistem, iar taxa pe cifra de afaceri a companiilor din energie se aplica la rezultatele din 2018).

In plus, datele referitoare la deficitul extern al Romaniei nu arata incurajator, in sprijinul monedei nationale, iar intentia autoritatilor de a tine dobanzile la un nivel redus pune si mai mare presiune pe deprecierea leului.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri