Deprecierea leului pare de neoprit. In sedinta de joi, euro a atins inca un maxim istoric in fata leului, al cincilea intr-o singura saptamana. Din cele mai recente sase sedinte ale pietei valutare, doat intr-una leul s-a apreciat in fata euro.

Joi, 17 ianuarie, pentru euro, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs de 4,6890 lei/euro, in urcare cu 0,6 bani (0,13%) de la 4,6830 lei/euro cat era in urma cu o zi.

Curs BNR pentru dolar: leul, tot mai slab

Moneda nationala nu s-a depreciat doar in fata euro, ci si in raport cu dolarul american. Pentru acesta din urma, BNR a calculat, joi, un curs de 4,1126 lei/dolar, cu 0,63 bani (0,15%) peste cel din sedinta anterioara, respectiv 4,1063 lei/dolar.

Dolarul american nu este cotat direct pe piata valutara romaneasca, ci prin raportare la moneda unica europeana. Avand in vedere ca repaortul euro/dolar s-a mentinut, joi, sub pragul de 1,14 dolari/euro, pe plan extern, iar euro a crescut fata de leu, implicit si dolarul american s-a scumpit in Romania.

Francul elvetian, urmarit de clientii bancilor care au de rambursat credite in aceasta moneda, s-a depreciat, insa, la cursul BNR, pana la 4,1453 lei/franc, de la 4,1555 lei/franc, nivel inregistrat in sedinta precedenta.

Cursul euro in regiune - doar forintul i se opune

Pe piata regionala, moneda europeana s-a apreciat fata de coroana ceha si zlotul polonez, insa a scazut in raport cu forintul unguresc.

Astfel, la jumatatea sedintei de tranzactionare de joi, coroana ceha si zlotul polonez scadeau in raport cu euro cu 0,07%, respectiv 0,06%, in timp ce forintul unguresc isi continua aprecierea, urcand cu 0,15% in fata monedei unice europene.

Scaderea leului in raport cu euro era de asteptat, avand in vedere predictiile repetate in aceasta directie publicate de analistii financiari. Tendinta este tot mai evidenta pe masura ce Ordonanta adoptata de Guvern pe final de an este descifrata si se constata ca povara pusa pe mediul bancar este mai mare decat se anticipa initial (taxa pe active se datoreaza trimestrial, nu anual, cum sperau bancile din sistem, iar taxa pe cifra de afaceri a companiilor din energie se aplica la rezultatele din 2018).

Pe de alta parte, datele referitoare la deficitul extern al Romaniei nu arata incurajator, in sprijinul monedei nationale, iar intentia autoritatilor de a tine dobanzile la un nivel redus pune si mai mare presiune pe deprecierea leului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri