Curs BNR: Leul se depreciaza astazi in raport cu euro si cu dolarul american

Leul continua seria deprecierilor consecutive incepute pe 31 ianuarie si in sedinta de astazi, 4 februarie, atat in raport cu moneda unica europeana cat si cu dolarul american.

Asadar, pentru luni, 4 februarie, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a calculat un curs de 4,7546 lei/euro, in crestere cu 0,29 de bani (0,06%), de la 4,7517 lei/euro, valoare inregistrata pe 1 februarie.

Curs BNR pentru dolar: leul continua sa scada

In acelasi timp, leul s-a depreciat si fata de dolarul american, pentru care banca centrala a calculat, luni, un curs de 4,1532 lei/dolar, in crestere cu 0,99 de bani (0,24%), fata de sedinta precedenta cand cotatia a fost de 4,1433 lei /dolar.

Dolarul american nu este cotat direct pe piata de la Bucuresti, ci prin raportare la euro. In aceste conditii, aprecierea euro in fata leului trage dupa sine si aprecierea dolarului, chiar daca, pe plan extern, raportul dintre cele doua monede a fost relativ stabil in ultimele 24 de ore (in jurul valorii de 1.1453 euro/dolar)

In ceea ce priveste francul elvetian, BNR a calculat vineri un curs de 4,1636 lei/franc, cu 1,13 bani sub cotatia din sedinta anterioara, respectiv 4,1749 lei/franc.

Scaderea leului are cauze fundamentale (dezechilibre majore in economie) si conjuncturale (prabusirea increderii investitorilor in monede nationala dupa masurile extrem de agresive adoptate de Guvern la finalul anului trecut, cu impact semnificativ asupra mediului de afaceri si fara o consultare prealabila cu reprezentantii acestuia).

Si, daca o depreciere moderata a fost anticipata de analisti inca de la preluarea de catre PSD a guvernarii, din cauza masurilor populiste adoptate, ceea ce se intampla in acest moment pe piata valutara a depasit toate estimarile

Citeste si:
Mugur Isarescu despre scaderea euro: Nu BNR a vandut!
Mugur Isarescu despre...
Citeste si:
8 remedii pentru ameliorarea durerii in gat
8 remedii pentru ameliorarea...

Sursa foto: By Godlikeart / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri