Ministerul Finantelor Publice aduce acuzatii grave Bancii Nationale a Romaniei cu privire la evolutia cursului de schimb, inclusiv de incalcare a legii, si o someaza sa intervina pentru a opri deprecierea leului. Insa, nici o lege nu obliga BNR sa “apere” un anumit nivel de curs, si in niciun caz sa apere moneda nationala de actiunile iresponsabile ale propriului Guvern. Mai mult, este vorba de acelasi Minister al Finantelor Publice care incalca grosolan Legea care il obliga sa elaboreze bugetul de stat pe 2019, astfel incat acesta sa fie depus in Parlament pana pe data de 15 NOIEMBRIE 2018!!! Nici in acest moment, proiectul nu exista!

Care sunt argumentele Ministerului Finantelor in acuzatiile aduse BNR? O declaratie trunchiata a guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, din 2011!!!

“De altfel, asa cum declara Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu in 2011: “(...) protejam moneda nationala, este produsul nostru, asa cum o banca comerciala isi apara un produs, noi ne aparam produsul, aceasta institutie emite leul si pana la adoptarea monedei euro, produsul nostru este de aparat. Nu cred ca facem un act de barbarism daca ne aparam produsul"”, se arata intr-o precizare transmisa presei de MFP.

In plus, Ministerul sustine ca Banca Nationala a Romaniei este institutia care trebuie sa stabileasca si sa supravegheze respectarea regimului valutar si sa elaboreze politica cursului de schimb, conform art. 2 alin (2) din Legea 312/2004 privind Statutul BNR, nu Guvernul Romaniei.

“Mai mult decat atat, potrivit art. 9 din acelasi act normativ, pentru aplicarea politicii de curs de schimb BNR stabileste cursurile de schimb pentru operatiunile proprii pe piata valutara si elaboreaza balanta de plati si alte lucrari privind pozitia investitionala internationala a Romaniei”, se mai subliniaza in documentul citat.

Citeste si:
Datoriile companiilor de stat au ajuns la 6% din PIB.Unde se duc banii
Datoriile companiilor de stat...

Aici este de mentionat faptul ca BNR nu stabileste cursul de schimb in nici o situatie dar poate interveni, indirect, atunci cand considera necesar. Insa pentru a stabiliza cursul de schimb are nevoie de un “mix de politici” care sa o ajute, inclusiv de politica fiscala care, in mod special in ultimii doi ani, a actionat tocmai contrat acestui obiectiv de stabilitate financiare si nu numai.

Cat despre “elaborarea balantei de plati”, aceasta este doar o statistica cu date pe care BNR le culege de la diverse institutii, o publica lunar si o utilizeaza tocmai pentru a atrage atentia Guvernului cand lucrurile scapa de sub control. Astfel de avertismente au fost lansate sistematic in ultimii doi ani, in mod special cu privire la politicile guvernamentale eronate care, mai devreme sau mai tarziu, vor determina deprecierea accelerata a leului.

“De aceea, pentru stabilitatea macroeconomica a Romaniei este vital ca BNR sa-si respecte toate obligatiile legale si....”, asa se incheie una din frazele din comunicatul MFP.

Si, in incheiere, se mentioneaza faptul ca “Guvernul isi doreste o cooperare loiala cu Banca Nationala a Romaniei, pentru armonizarea politicilor fiscale cu cele monetare, in beneficiul cetatenilor si al mediului de afaceri”, desi acelasi Guvern a decis sa adopte OUG 114/2018 care pune pe butuci economia Romaniei, fara nici o consultare prealabila, nici cu BNR, nici cu mediul de afaceri.

Citeste si:
Creditele la care nu se plătește o rată nu vor fi considerate...
Coronavirus | Creditele la...

Si este acelasi Guvern care ignora cu desavarsire avertismentele economistilor, mediului de afaceri, institutiilor finaciare interne si internationale cu privire la deciziile economice dezastruoase pe care le-a adoptat sistematic!

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Managerii de bani nu cred ca Ordonanta Taxelor mai poate sa revina
Setari Cookie-uri