Dupa ce luna trecuta au anuntat promovarea istorica Bursei de la Bucuresti (BVB) la statutul de piata emergenta secundara, reprezentantii britanici ai agentiei FTSE Russell explica motivele upgrade-ului: cuvantul bancilor custode si al brokerilor a cantarit semnificativ, criteriile privind valoare tranzactiilor de pe bursa au fost indeplinite la limita, iar de discutii cu reprezentantii Guvernului roman nu a mai fost nevoie.

“Cand luam in considerare promovarea unei tari, jumatate din procesul de decizie este intern – al FTSE Russel, iar cealalta jumatate tine de opiniile si feedback-ul pe care il primim de la bancile custode, brokeri si traderi, care ne vorbesc despre lucruri precum infrastructura de piata si conditiile de acces in piata de capital. In cazul Romaniei, din aceasta directie nu am primit niciun feedback negativ”, a explicat Chris Woods, head of index policy in cadrul FTSE Russell.

Bancile custode adesea activeaza ca un intermediar pentru marii investitori internationali cand acestia incearca sa faca plasamente intr-o tara – in cazul de fata, in Romania, pe Bursa de Valori Bucuresti. Una dintre principalele activitati a unei banci custode este aceea de a pastra in siguranta portofoliile investitorilor straini, indiferent ca este vorba despre cash, actiuni, obligatiuni, sau alte instrumente financiare derivate. Cea mai mare banca cusotde care activeaza in Romania este Citi.

Chris Woods mentioneaza ca piata de capital romaneasca a indeplinit la limita criteriile minime de lichiditate cerute de FTSE, “critica fiind valoarea tranzactiilor facute cu actiunile celor trei companii incluse in indici”. Companiile la care britanicul face referire sunt Romgaz, BRD si Banca Transilvania, acestea indeplinind criteriile de eligibilitate pentru a fi incluse in FTSE Global All Cap Index.

Woods a negat ca explozia valorii tranzactiilor facute pe bursa in decembrie 2018, dupa anuntul deja celebrei “Ordonante a taxelor” (OUF 114/2018) ar fi reprezentat un factor determinant pentru FTSE. “Urmarim evolutia lichiditatii pe termen lung, nu ne bazam clasificarile pe astfel de evenimente de moment”, a declarat acesta.

In schimb, in calculul lichiditatii, FTSE a inclus si tranzactiile facute in afara bursei, in sistem OTC (over-the-counter), cu actiuni Romgaz, BRD si Banca Transilvania. Woods se asteapta ca anul viitor si actiunile Petrom sa fie incluse in indicii FTSE.

Intrebat daca decizia de promovare a Romaniei la statutul de piata emergenta au contribuit si discutiile cu reprezentantii Guvernului roman, Woods a declarat ca acestea nu au existat, nefiind considerate necesare.

“Cand este cazul, discutam cu Guvernele tarilor pe care le luam in considerare pentru a fi promovate. Totusi, in cazul Romaniei, nu am discutat cu niciun reprezentant al Guvernului pentru ca nu a fost necesar. Piata romaneasca avea o problema de lichiditate, nu de reglementare, asa ca nu a mai fost nevoie sa discutam cu Guvernul”, a spus Chris Woods.

Reprezentantul FTSE Russell a mai aratat ca desi Romania ar putea, teoretic sa fie retrogradata in categoria pietelor de frontiera, in mod practic acest lucru este dificil. Romania trebuie sa indeplineasca mai multe criterii pentru a se mentine in categoria pietelor emergente, insa cel mai important este acela de a mentine minim o companie din cele trei mentionate in intervalul minim de lichiditate cerut de FTSE.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri