Economia Romaniei trece de la extaz la agonie. Dupa ca a fost campioana in Europa la crestre economica, alaturi de Turcia, ramane in aceeasi companie insa la cea mai mare decelerare in 2018. In plus, depaseste Rusia pentru prima data din 1990 la capitolul inflatie si concureaza cu succes pentru cea mai slaba pozitie in privinta investitiilor. Mai mult, pierde intregul avantaj castigat dupa criza si ajunge cu salariile si pensiile la un nivel la fel de nesustenabil cu cel din 2008 - 2009. Asadar, ajustarea din 2010 a fost facuta DEGEABA!!! Riscurile viitoare provin din politica fiscala si din legislatia din Justitie.

Economistul - sef al UniCredit pentru Europa Centrala si de Est, Dan Bucsa, prezinta o radiografie a economiei romanesti, in context european si mondial, din care reiese faptul ca tara noastra pierde teren de la o zi la alta din cauza masurilor adoptate in ultimii ani. Cu toate acestea, politicile continua in aceeasi directie perdanta: majorari artificiale de salarii si pensii, taierea in vestitiilor (inclusiv cofinantarile de fonduri europene) si amanarea masurilor necesare pentru cresterea colectarii veniturilor la buget.

“Politica fiscala reprezinta cel mai mare risc economic. Fiscalul din toate punctele de vedere: structura, faptul ca nu se fac investitii (avem cele mai mici investitii la nivel regional). Din nou auzim de niste proiecte de investitii... (nerealiste -n.r.). Avem cresterea salariilor si pensiilor la nivelul din 2008 - 2009. Am facut ajustarea din 2009 - 2010 degeaba!!! Suntem la loc la un nivel nesustenabil cu salariile si pensiile. Si ne asteapta populismul dinainte de alegeri”, punctat Dan Bucsa.

Din punct de vedere politic, principalul risc este legat de masurile adoptate in Justitie si de sanctiunile pe care le-am putea primi de la institutiile europene. Romania, alaturi de Ungaria si Polonia, se afla pe lista statelor care submineaza independenta Justitiei.

“Riscul politic principal este Articolul 7 care incepe sa se vada la linia orizontului. Dar cum Comisia si Parlamentul European au agendele pline, probabil o sa ne vina randul dupa Polonia si Ungaria (...) deci probabil peste un an, un an si jumatate”, a subliniat economistul citat.

Ca posibile repercursiuni ale acestor derapaje, Bucsa a mentionat iesiri de capital si inrautatirea rapoartelor MCV, pe termen scurt, si, pe termen lung, pozitia Romaniei in UE si pierderi la alocarea fondurilor europene.

La capitolul riscuri economice figureaza si intentia SUA de a impune taxe pe importurile auto din UE, care ar putea afecta si Romania, iar la riscuri externe - pozitia ambigua a SUA fata de UE si Rusia, situatia din Turcia (care risca o aterizare dura din cauza deficitelor mari si a economiei supraincalzite) si conflictul din Orientul Mijlociu (Siria).

Cum arata indicatorii macro in acest an?

In termeni de indicatori macroeconomici, Dan Bucsa sustine ca economia Romaniei va creste cu un ritm sub 4% anul acesta, deficitul bugetar se va mentine sub 3% din PIB, insa cu taierea masiva a investitiilor, dobanzile continua sa creasca, iar leul ramane relativ stabil, sub 4,7 lei/euro, exclusiv datorita interventiilor BNR.

Consumul continua sa reprezinte motorul economiei, dupa ce anul trecut a avut cea mai mare contributie la PIB, iar investitiile - cea mai mica contributie (si stat, din cauza constrangerilor bugetare, si privat, din cauza cresterii dobanzilor)

In schimb, investitiile sunt din nou sacrificate, iar fondurile europene sunt absorbite in ritm de melc. Prin comparatie, Ungaria a cheltuit deja 18 miliarde de euro din cele 20 alocate pe actualul exercitiu financiar (2014 - 2020), iar noi singura tara din UE care are fluxuri de capitalaluri stabile negative (adevaratul suport pentru moneda nationala).

Deficitul bugetar este tinut artificial sub 3% din PIB, insa cel structural a ajuns la peste 4% din PIB, cel mai mare din regiune, alaturi de Turcia, Polonia si Ungaria. “Situatia nu este la fel de proasta ca in 2008, dar este cea mai proasta de la ajustarea foarte grea din 2009 - 2010”, subliniaza Bucsa.

Reducerile de taxe nu au dus la cresterea veniturilor nici dupa 2 ani

In privinta incasarii veniturilor bugetare, Romania este de departea cea mai slaba din regiune (ca procent in PIB scad, desi economia creste).

“Este adevarat ca au fost si scaderi de taxe (TVA si mai nou impozitul pe venit). Dar aceste reduceri nu arata in niciun fel acei stabilizatori automati de care vorbea Guvernul in momentul in care le-a adoptat (ideea ca taxele mai mici stimuleaza dezvoltarea economiei si conformarea la plata -n.r.). Avem mai mult de doi ani de date proaste si in continuare se insista cu ideea ca ar trebui sa mai scadem o taxa, ca poate creste colectarea. NU SE VA INTAMPLA!!! Colectarea trebuie imbunatatita”, a mai spus Bucsa.

In opinia sa, masurile necesare sunt cunoscute la nivelul Ministerului Finnatelor, se pot face foarte multe lucruri in acest sens, lucruri care se pot implementa foarte rapid.

“Suntem cu venit bugetare la un nivel din PIB mai mic decat in timpul crizei. Singura tara din UE aflata in aceasta situatie. Pe partea de cheltuieli, insa, cresc cele cu salariile si cele cu bunurile si serviciile, care tot salarii sunt. (...) Pe de alta parte, cel mai tare au scazut cheltuielile de cofinantare si investitiile”, a mai spus Bucsa.

Deficitul de cont curent va depasi 4% anul acesta, nivel excesiv, si costa in mare parte in “consum de automobile proaste”.

Leul este prea puternic si tinut de BNR

Leul este mult prea puternic si, din aceasta cauza, a pierdut 10% din competitivitate in primul trimestru din acest an. “BNR va continua sa il tina sub 4,7 lei/euro din cauza impactului pe care o depreciere l-ar avea asupra inflatiei”, a subliniat economistul UniCredit.

Insa, in conditiile date, BNR nu poate sa tina si leul si dobanzile sub control, mai spune acesta, si ar trebui sa adopte o politica mai predictibila.

“Daca cineva crede ca BNR poate sa indeplineasca un mandat dublu, sa tina si leul si dobanzile sub control (sub 3% dobanzile) inseamna ca nu pre a inteles macroeconomia. Nu se poate. Nu se poate cu un deficit de cont curent care nu e finantat, cu o inflatie care va ramane peste 3%, probabil, si cu riscul atasat in acest moment tarilor emergente. Ceea ce face banca centrala in acest moment este eroic, dar cred ca ar fi mai bine sa se intoarca la o politica ceva mai predictibila”, a adaugat Bucsa.

ROBOR a crescut cu doua puncte procentuale intr-un singur an ceea ce, pentri investitori, reprezinta o crestere substantiala. Pentru perioada urmatoare, dobanzile pot scadea sub 3% doar temporar, mai ales ca Romania are a patra crestere a primei de risc din regiune, dupa Turcia, Ucraina si Rusia, care se traduce in risc de tara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri