Curs valutar: Leul se opreste din goana deprecierii, insa cresterea este minora

Cursul euro/leu inregistreaza o scadere minora in sedinta de astazi, 28 ianuarie, dupa mai multe zile in care s-a aflat pe trend ascendent accelerat, doborand record dupa record. In acelasi timp, leul s-a apreciat si in raport cu dolarul american.

Asadar, pentru luni, 28 ianuarie, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a calculat un curs de 4,7628 lei/euro, in scadere cu 0,20 de bani (0,04%), de la 4,7648 lei/euro, cat a fost in sedinta anterioara.

Curs BNR pentru dolar: leul se apreciaza in raport cu dolarul

In acelasi timp, leul s-a apreciat si fata de dolarul american, pentru care banca centrala a calculat, luni, un curs de 4,1739 lei/dolar, in scadere cu 2,95 de bani (0,70%) fata de sedinta precedenta cand cotatia a fost la 4,2034 lei/dolar.

Dolarul american nu este cotat direct pe piata de la Bucuresti, ci prin raportare la euro. Astfel, cotatia euro/dolar s-a mentinut, luni, in jurul valorii de 1,1419 dolari/euro pe plan extern.

Si francul elvetian este cotat pe piata romaneasca dupa acelasi mecanism ca si dolarul american. Astfel, pentru franc, BNR a calculat un curs de 4,2076 lei/franc, cu aproape 2 bani peste cotatia de vineri, respectiv 4,2213.

Citeste si:
Mugur Isarescu despre scaderea euro: Nu BNR a vandut!
Mugur Isarescu despre...
Citeste si:
Temperatura normala a corpului
Temperatura normala a corpului

Cursul euro in regiune

La jumatate sedintei de tranzactionare de luni, in raport cu coroana ceha, moneda europeana a crescut cu 0,29%, situandu-se in jurul valorii de 25.7225 euro/CZK, cu 0,09% fata de forintul unguresc care s-a situat la 317.905 euro/HUF, in timp in raport cu zlotul polonez a oscilat in jurul valorii inregistrate la inceputul sedintei, respectiv 4,2863 euro/PLN

Evolutia leului din ultima perioada a avut cauze fundamentale (dezechilibre majore in economie) si conjuncturale (prabusirea increderii investitorilor in moneda nationala dupa masurile extrem de agresive adoptate de Guvern la finalul anului trecut, cu impact semnificativ asupra mediului de afaceri si fara o consultare prealabila cu reprezentantii acestuia).

Sursa foto: By Godlikeart / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri