MFP nu se mai imprumuta de la banci! A decis sa se finanteze din rezerve, care ii ajung maxim 6 luni!

Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat marti ca a dat dispozitie ca MFP sa nu se mai imprumute in piata, el subliniind ca are toate sumele necesare in Trezorerie pentru finantare pe minimum sase luni. Chiar daca este asa, sase luni trec repede, iar finantatorii au unde isi palsa banii! Ministerul are de unde se imprumuta dupa cele 6 luni? Si care vor fi costurile, in conditiile in care va fi cu cutitul la os si cu visteria goala? In mod traditional, MFP imprumuta in jur de 4 miliarde de lei pe luna de la banci.

El a spus ca MFP nu poate cumpara la un pret care este mai mare decat cel necesar. Ce inseamna pret “necesar” si cine stabileste pretul? Nu cumva cel care are marfa, aduca banii?

"Apropo de imprumut, ieri eu am dat dispozitie si am spus: nu ne imprumutam in piata. Ca tot am auzit aici 'rusinea nu stiu care'. Nu, inca o data: Ministerul de Finante are sume suficiente pentru a se finanta. Stiti foarte bine - avem sumele necesare in trezorerie pentru a ne finanta, (...) pentru foarte mult timp, minim sase luni de zile", a afirmat Teodorovici, la Parlament, citat de Agerpres.ro.

El a adaugat ca Ministerul de Finante nu poate sa cumpere la un pret "mai sus" decat este necesar. "Doi la mana: nu putem sa cumparam la un pret pe care cineva in piata incearca sa il duca mai sus decat este necesar sau decat ar trebui sa fie. Si atunci decizia Ministerului de Finante este aceea de a nu se imprumuta si aceasta a fost decizia de ieri", a precizat Teodorovici.

Intrebat daca oferta bancilor reprezinta o reactie la OUG 114, el a spus: "Nu stiu, trebuie sa avem o discutie si cu Asociatia Romana a Bancilor pentru a vedea. Eu am incercat sa avem aceasta discutie in trei actori: Banca Nationala, Ministerul de Finante si Asociatia Romana a Bancilor. Nu s-a dat curs dintr-o parte si am spus ca era corect sa discutam la aceeasi masa. Totusi, Banca Centrala a solicitat o discutie in CNSM, in 4 februarie, inteleg ca este de interes acest subiect si atunci corect este sa avem o discutie cu cartile pe masa si cu toti actorii implicati".

Citeste si:
Datoriile companiilor de stat au ajuns la 6% din PIB.Unde se duc banii
Datoriile companiilor de stat...

Luni, Ministerul Finantelor Publice a respins toate ofertele bancilor primite in cadrul licitatiei pentru o emisiune de obligatiuni de stat pe 152 de luni, prin care intentiona sa atraga 400 de milioane de lei. Bancile participante la licitatie au transmis oferte in valoare totala de 123,2 milioane de lei.

MFP a planificat in ianuarie 2019 imprumuturi de la bancile comerciale de 3,26 miliarde de lei, din care 2,9 miliarde de lei prin licitatii de obligatiuni de stat si certificate de trezorerie, la care se poate adauga suma de 360 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitatiilor de obligatiuni. In plus, MFP a planificat sa atraga si 100 de milioane de euro de la banci, de pe piata interna. Sumele sunt destinate refinantarii datoriei publice si finantarii deficitului bugetului de stat.

Insa, in prima luna a anului, Ministerul a reusit sa se imprumute doar 1,58 de miliarde de lei si 83,3 milioane de euro.

Citeste si:
Ministerul Finanțelor: rectificarea bugetară va fi gata săptămâna...
Ministerul Finanțelor: Vom...
Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri