Francois Bloch, directorul general al BRD, este convins ca taxa pe active, stabilita in functie de nivelul ROBOR, se va schimba, deoarece impactul asupra mediului de afaceri si al intregii economie pe care il are in forma actuala nu ar aduce beneficii Romaniei.

Seful BRD considera ca Banca Nationala a Romaniei nu a facut un nou studiu de impact cu privire la efectul ordonantei dupa ce forma acesteia a fost schimbata, deoarece legea va mai suferi modificari, avand in vedere ca discutiile dintre autoritati continua.

"Banca Nationala a Romaniei a facut un studiu de impact bazat pe varianta anterioara a ordonantei, pe care l-a facut public. Efectul noii versiuni a taxei pe active este putin mai redus, insa, din cate stiu, BNR nu a publicat un nou studiu de impact, deoarece discutiile continua pe aceasta tema. Mediul de afaceri din Romania a fost extrem de vocal in ceea ce priveste aceasta taxa si impactul pe care il are asupra intregii economii, iar noi inca suntem de parere ca trebuie eliminata. Avem nevoie de o mai buna comunicare, pentru a putea intelege care sunt nevoile autoritatilor si contributiile pe care ar urma sa le facem. Dupa aceea, o lege poate aparea, insa aceasta taxa asa cum este astazi nu aduce valoare economiei romanesti si sunt convins ca va fi schimbata", a precizat Francois Bloch in cadrul unei conferinte de presa sustinuta cu ocazia publicarii rezultatelor anuale.

Bloch a mai subliniat necesitatea institutiilor financiare in ceea ce priveste realizarea profitului si cele doua modalitati prin care acest lucru se poate intampla.

"Bancile au nevoie sa genereze profit. In momentul in care inregistreaza pierderi, acestea reprezinta o reducere a capitalului, efect ce duce la o scadere a abilitatii de creditare care afecteaza serios orice economie. Acest lucru nu este valabil doar pentru Romania, ci pentru toate tarile este important ca bancile sa poata genera capital. Sunt doua moduri in care bancile pot face asta, fie prin realizarea profitului sau fie prin a le cere actionarilor sa isi mareasca contributia. Daca actionarii fac acest lucru, ei se vor astepta la randamente, insa daca nu sunt previziuni in ceea ce priveste realizarea profitului, de ce ar alege sa isi mareasca contributia? Deci, in final, singura cale a bancilor de a genera capital ramane profitul", a adaugat Francois Bloch.

Totusi, chiar si in forma actuala a taxei, Francois Bloch a precizat ca BRD va fi una dintre putinele banci care vor inregistra profit in 2019. Impactul asupra institutiei financiare pe care o conduce va fi in jur de 600 de milioane de lei, luand in considerare nivelul activelor financiare de la finalul anului trecut. Insa, la nivelul intregii piete bancare, impactul ar fi unul devastator avand in vedere ca media anuala a profitabilitatii bancare raportata la active a fost de 0,4% in ultimii 10 ani, iar taxa pe active in forma actuala percepe 1,2% pe an din profit.

BRD Groupe Societe Generale a inregistrat, in 2018, un profit net de 1,565 miliarde de lei, in crestere cu 10,6% fata de anul anterior (+23,6% excluzand elementele nerecurente), pe fondul unui cost net al riscului pozitiv.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri