Indicele ROBOR inregistreaza scaderi minore pe majoritatea scadentelor in sedinta de astazi, 25 februarie, in timp ce pe celelalte isi pastreaza valorile inregistrate in sedinta anterioara. Aflati din materialul acesta la cat se situeaza ROBOR la 3 luni.

ROBOR overnight a scazut in sedinta de astazi cu 0,02 puncte procentuale, de la 3,62% pe an la 3,60% pe an, in timp ce ROBOR la 2 zile a scazut cu 0,07 puncte procentuale, de la 3,68% pe an la 3,61% pe an, iar ROBOR la 1 saptamana cu 0,06 puncte procentuale de la 3,68% pe an la 3,62% pe an. In ceea ce priveste ROBOR la 1 luna, acesta a coborat cu 0,01 puncte procentuale, conform datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei.

Referitor la scadentele pe perioade mai mari, ROBOR la 6 luni si-a pastrat aceeasi valoare, respectiv 3,41% pe an, in timp ce ROBOR la 9 luni a coborat cu 0,01 puncte procentuale, de la 3,50% pe an la 3,49% pe an, aceeasi scadere fiind inregistrata si de ROBOR la 12 luni care a ajuns la 3,54% pe an.

ROBOR la 3 luni isi pastreaza aceeasi valoare inregistrata la finalul saptamanii trecute

ROBOR la 3 luni, indicele in functie de care se calculeaza majoritatea creditelor in lei cu dobanda variabila de pe piata interbancara, si-a pastrat aceeasi valoare inregistrata in sedinta anterioara, respectiv 3,28% pe an.

Indicele ROBOR a capatat tot mai multa importanta dupa ce Guvernul a adoptat Ordonanta 114/2018 prin care a instituit taxa pe activele bancare in functie de evolutia indicilor ROBOR la 3 si 6 luni. Taxa se plateste timestrial, in functie de media celor doi indici pe cele trei luni anterioare. Astfel, incepand din 2019, bancile trebuie sa plateasca aceasta taxa in felul urmator:

  • 0,1% daca media trimestriala a ROBOR la 3 si 6 luni va fi in intervalul 2% -2,5%
  • 0,2% daca media trimestriala a ROBOR la 3 si 6 luni va fi in intervalul 2,5% -3%
  • 0,3% daca media trimestriala a ROBOR la 3 si 6 luni va fi in intervalul 3% - 3,5%
  • 0,4% daca media trimestriala a ROBOR la 3 si 6 luni va fi in intervalul 3,5% - 4%
  • 0,5% daca media trimestriala a ROBOR la 3 si 6 luni va fi peste 4%

Sursa foto: shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri