Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, se intalneste astazi, la ora 13.00, cu reprezentantii Asociatiei Romane a Bancilor, pentru a discuta eventualele modificari care urmeaza a fi aduse ordonantei 114/2018. Printre variantele luate in calcul se numara excluderea unor active de la aplicarea taxei sau decuplarea taxei de indicele ROBOR, dar ministrul nu a precizat exact ce modificari se vor aplica, acesta urmand sa anunte un pachet de masuri dupa discutiile cu bancherii.

Tot astazi, Teodorovici a promis ca ii va invita la discutii si pe reprezentantii administratorilor de pensii private din Romania, pe aceeasi tema. El nu a raspuns la intrebarile repetate cu privire la momentul in care OUG 14 urmeaza sa fie modificata.

Vocile mediului de afaceri impotriva OUG 114 se inmultesc si capata greutate pe masura ce studii tot mai aprofundate sunt elaborate si scot la iveala efectele dezastruoase pe care actul normativ le are asupra economiei si, implicit, asupra populatiei care va plati, in final, toate taxele impuse. Intre timp, Ordonanta este pe punctul de a fi adoptata tacit in Senat, fara a suferi modificari.

In cazul in care nu va fi dezbatuta, Ordonanta se va adopta tacit in Senat in data de 1 martie. Opozitia acuza coalitia de guvernare ca refuza dezbaterea actului normativ pentru ca o dezbatere ar arata “cat de nociva este aceasta Ordonanta pentru Romania”.

La finalul lunii trecute, Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei, care reuneste cele mai mari organizatii ale investitorilor romani si straini, a transmis o scrisoare premierului Viorica Dancila in care ii solicita abrogarea Ordonantei 114 din decembrie 2018 privind masuri fiscal bugetare, despre care afirma ca schimba, in mod brutal, reguli in sectoare care sustin modernizarea economiei si calitatea vietii populatiei.

Pe langa vocile vehemente din mediul de business local, si Banca Centrala Europeana a criticat Guvernul in legatura cu celebra "taxa pe lacomie" adoptata la sfarsitul anului trecut. Oficialii sunt nemultumiti ca nu au fost consultati in privinta taxei pe activele bancare in functie de ROBOR.

Cei de la Ministerul de Finante si-ar fi incalcat obligatia de a se consulta cu Banca Centrala Europeana. Cel putin asa reclama cei care au transmis o scrisoare din partea organismului european catre Ministerul de Finante in care se plang ca nu au fost consultati in legatura cu Ordonanta 114, asa-zisa „ordonanta pe lacomie”, care a fost adoptata la sfarsitul anului trecut si a intrat in vigoare de la inceputul lui 2019. Oficialii BCE reclama ca nu a existat un studiu de impact care sa le fi fost transmis si lor, astfel incat sa dea o opinie, chiar daca este vorba despre una consultativa, conform Digi24.ro.

Sursa foto: agerpres.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri