MFP imprumuta o suma uriasa de pe pietele externe! La ce dobanda?

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat de pe pietele externe 3 miliarde euro, prin lansarea unor noi serii de obligatiuni pe 7, 12 si 30 de ani. Dobanzile sunt, insa, cu mult peste cele obtinute de Romania in urma cu un an. Totodata, suma este cea mai mare cu care a iesit pana acum pe pietele externe tara noastra intr-o singura zi.

Potrivit ministrului Finantelor Publice, suma se va utiliza pentru finantarea deficitului bugetar, refinantarea si rambursarea anticipata a datoriei publice guvernamentale.

Dobanda la care Ministerul a reusit sa plaseze obligatiunile, de 4,65%, este cu mult mai mare decat cea din urma cu un an, cand statul a plasat obligatiuni pe 12 ani la o dobanda de 2,5% pe an si pe 20 de ani cu o dobanda de 3,375%.

Mai mult, dobanda obtinuta de Romnaia este mai mare decat cea la care se imprumuta Grecia, tara cu un rating inferior. Ministrul Finantelor nu vede, insa, in asta o problema.

"Am decis sa ne finantam, cum fac si alte state normale, adica sa ma imprumut pentru ce am nevoie in acest an in primul semestru, dupa care sa incep sa ma imprumut daca doresc din piata si costurile imi convin ca si Minister de Finante pentru anul care urmeaza. Asa este logica in orice Minister de Finante care stie cum sa procedeze vizavi de datoria unei tari intr-un mod responsabil. Faptul ca este interes pentru titluri de stat in euro din partea investitorilor straini, asta inseamna incredere pe termen lung intr-o tara, in Guvenul unei tari", a spus Teodorovic miercuri seara la Digi24.

Citeste si:
Datoriile companiilor de stat au ajuns la 6% din PIB.Unde se duc banii
Datoriile companiilor de stat...
Citeste si:
15 remedii simple pentru durerile de urechi
15 remedii simple pentru...

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri