Obligatiile fiscale, indiferent de datele scadente ale acestora, sunt una dintre principalele griji ale unui antreprenor care isi propune ca business-ul sau sa functioneze conform reglementarilor impuse de catre stat. Luna aceasta, efectuarea platii anticipate privind impozitul pe profit, aferenta trimestrului I din 2019, este una dintre principalele obligatii fiscale pe care acestia trebuie sa le aiba in vedere.

Odata cu inceperea lunii aprilie intram si in cel de-al doilea trimestru al anului 2019, astfel antreprenorii trebuie sa aiba in vedere si o serie de obligatii fiscale trimestriale. Va redam mai jos cele mai importante date scadente pentru depunerea formularelor fiscale si plata impozitelor, ordonate cronologic, conform companiei de consultanta Accace.

1. Formularul 092 - 5 aprilie

Antreprenorii trebuie sa aiba in vedere pana pe 5 aprilie depunerea declaratiei de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania.

2. Depunerea declaratiilor Intrastat - 15 aprilie

3. 25 aprilie - data scadenta la care antreprenorii trebuie sa depuna cele mai multe formulare fiscala si sa isi plateasca impozitele

Depunerea decontului de taxa pe valoare adaugata (Formularul 300) sau depunerea decontului special de taxa pe valoarea adaugata pentru luna precedenta (Formularul 301) sunt doar doua dintre obligatiile fiscale ale antreprenorului a caror data scadenta este 25 aprilie. Va redam mai jos principalele obligatii fiscale din luna aprilie a caror data scadenta se afla in ziua respectiva:

  • Depunerea decontului de taxa pe valoarea adaugata (Formular 300)
  • Depunerea declaratiei recapitulative privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare de bunuri pentru luna precedenta (Formular 390 VIES)
  • Depunerea decontului special de taxa pe valoarea adaugata pentru luna precedenta (Formular 301
  • Depunerea declaratiei privind sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adaugata (Formular 307)
  • Depunerea declaratiei privind taxa pe valoarea adaugata datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat (Formular 311)
  • Plata impozitului retinut la sursa in luna precedenta (din drepturi de proprietate intelectuala, din premii si jocuri de noroc, obtinute de nerezidenti, din alte surse)
  • Depunerea declaratiei privind obligatiile de plata la bugetul de stat (Formular 100)
  • Depunerea declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate (Formular 112)
  • Efectuarea platii anticipate privind impozitul pe profit, aferenta trimestrului I 2019

In ceea ce priveste data de 30 aprilie, aceasta este scadenta pentru depunerea declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national (Formularul 394) si depunerea situatiilor financiare pentru anul 2018 de catre institutiile publice, asociatiile si celelalte persoane juridice cu si fara scop patrimonial.

Sursa foto: By WAYHOME studio / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri