Alpha Bank Romania a lansat primul program de obligatiuni ipotecare din Romania, valoarea acestuia ajungand la 1 miliard de euro. Prima emisiune de obligatiuni ipotecare din cadrul programului va avea o limita de 200 milioane euro si va avea loc in viitorul apropiat.

Proiectul se desfasoara in colaborare cu banca de investitii Barclays Bank PLC, ca aranjor, PwC ca agent, Allen & Overy Londra si RTPR Allen & Overy in calitate de consilieri ai aranjorului si Clifford Chance Badea si Clifford Chance London, in calitate de consilieri ai emitentului. Alpha Bank Romania intentioneaza sa listeze obligatiunile emise in cadrul Programului atat pe Bursa din Luxemburg, cat si pe Bursa de Valori Bucuresti. Moody's va acorda rating obligatiunilor emise in cadrul Programului, conform unui comunicat de presa emis de catre banca.

"Prin acest program, Romania va intra in randul tarilor care au atat o legislatie moderna, cat si o piata activa a obligatiunilor ipotecare", a declarat Sergiu Oprescu (foto), presedintele executiv al Alpha Bank Romania.

Obligatiunile ipotecare reprezinta o solutie de finantare des intalnita pe pietele financiare internationale, prin care banca emitenta urmareste sa isi diversifice sursele de finantare, cat si sa scada costul mediu al acestora, atragand noi fonduri pentru dezvoltarea si extinderea activitatilor sale.

Obligatiunile ipotecare sunt emise pe baza portofoliului de imprumuturi ipotecare ale unei banci. Practic, o banca imprumuta bani prin intermediul obligatiunilor si acorda credite ipotecare cu sumele obtinute. Profitul bancii este reprezentant de diferenta dintre dobanda (cuponul) obligatiunilor si dobanda practicata de banca pentru creditele ipotecare.

La nivelul Uniunii Europene, aproximativ 27% din creditele ipotecare acordate de institutiile financiare sunt finantate prin emiterea de obligatiuni ipotecare, aceasta fiind o solutie frecvent utilizata de toate sistemele bancare din Europa. Potrivit Legii nr. 304/2015, obligatiunile emise in cadrul programului sunt garantate cu un portofoliu de creante decurgand din contractele de credit ipotecar/de investitii imobiliare aflate in derulare, fara ca emisiunea de obligatiuni ipotecare sa atraga modificari in privinta termenilor contractuali agreati anterior cu clientii bancii sau a garantiilor aferente contractelor de credit.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri