Alpha Bank Romania a lansat cu succes a primei emisiune de obligatiuni ipotecare, in valoare de 200 milioane euro, o premiera pentru sectorul bancar din Romania. Titlurile vor fi listate pe Bursa de Valori Bucuresti.

Obligatiunile emise pe o perioada de 5 ani, cu dobanda variabila sunt garantate cu credite ipotecare de foarte buna calitate si au obtinut ratingul (P)Baa2 din partea Moody’s.
Atat investitorii institutionali locali, cat si cei internationali precum IFC si BERD au manifestat un interes deosebit pentru aceasta tranzactie.

Obligatiunile vor fi listate atat pe Bursa de Valori din Luxemburg, cat si pe Bursa de Valori Bucuresti. "Obligatiunile ipotecare sunt instrumente moderne de finantare care vor contribui la dezvoltarea institutiilor financiare din Romania si a pietei de capital”, a declarat Sergiu Oprescu, presedintele Executiv Alpha Bank Romania.

Tranzactia a fost intermediata de banca de investitii Barclays Bank PLC in calitate de Lead Manager si Alpha Finance Romania in calitate de Co-Manager.

Obligatiunile ipotecare reprezinta o solutie de finantare des intalnita pe pietele financiare internationale, prin care banca emitenta urmareste sa isi diversifice sursele de finantare, cat si sa scada costul mediu al acestora, atragand noi fonduri pentru dezvoltarea si extinderea activitatilor sale.

Obligatiunile ipotecare sunt emise pe baza portofoliului de imprumuturi ipotecare ale unei banci. Practic, o banca imprumuta bani prin intermediul obligatiunilor si acorda credite ipotecare cu sumele obtinute. Profitul bancii este reprezentant de diferenta dintre dobanda (cuponul) obligatiunilor si dobanda practicata de banca pentru creditele ipotecare.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri