Indicele ROBOR scade pe 5 din cele 8 scadente: ce se intampla cu ROBOR la 3 luni

Indicii ROBOR inregistrati in ultima zi a lunii aprilie isi vor pierde din relevanta incepand cu data de 2 mai. Acestia vor ramane referinta pentru creditele populatiei aflate in derulare, dar nu vor mai conta pentru cei care isi iau imprumuturi dupa aceasta data. Cum a evoluat ROBOR la 3 luni, cel mai urmarit dintre toti?

In sedinta de marti, 30 aprilie, indicii pe scadente scurte au scazut fata de nivelul inregistrat in 25 aprilie (ultima zi bancara a saptamanii trecute), insa cei pe scadente mai indelungate au crescut usor.

Astfel, ROBOR overnight a pierdut cu 0,3 puncte procentuale, de la 3,56% pe an la 3,26% pe an, in timp ce ROBOR la 2 zile a scazut de la 3,53% pe an la 3,26% pe an, cu 0,27 puncte procentuale mai putin. La randul sau, ROBOR la 1 saptamana a pierdut 0,22 puncte procentuale pana la 3,32% pe an, de la 3,54% pe an in sedinta anterioara. In ceea ce priveste ROBOR la 1 luna, acesta s-a redus cu 0,03 puncte procentuale, de la 3,38% pe an la 3,35% pe an, conform datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei.

Pentru scadentele mai indelungate, indicii au stagnat sau au crescut usor. In primul caz este vorba de ROBOR la 6 luni, care a ramas neschimbat, in sedinta de marti, la valoarea de 3,42% pe an. In schimb, indicii la 9 si 12 luni au urcat 0,01 puncte procentuale, de la 3,49% pe an la 3,5% pe an (ROBOR la 9 luni) si de la 3,54% pe an, la 3,55% pe an (ROBOR la 12 luni).

ROBOR la 3 luni scade nesemnificativ

ROBOR la 3 luni, indicele in functie de care se actualizeaza majoritatea dobanzilor la creditele in lei de pe piata bancara din Romania, a scazut usor in sedinat de marti, cu 0,01 puncte procentuale, de la 3,38% pe an in ultima sedinta a saptamanii trecute, la 3,37% pe an.

Acest indice ramane valabil doar pentru creditele aflate in derulare la aceasta data. Pentru imprumuturile viitoare, acordate dupa data de 2 mai 2019, noul indice de referinta, calculat pe baza tranzactiilor din piata monetara, va fi publicat separat de Banca Nationala a Romaniei, ca serie zilnica, dar si indicele trimestrial (ca medie a indicilor din trimestrul anterior). Acest nou indice va inlocui ROBOR-ul in calculul dobanzii variabile la creditele in lei.

Citeste si:
ROBOR la 3 luni: cum a evoluat indicele astazi
ROBOR la 3 luni: cum a...
Citeste si:
Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament
Coronavirus - cum se...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri