Romanii care vor sa isi ia un credit Prima Casa incepand de astazi, 2 mai, nu beneficiaza de schimbarea indicelui de referinta pentru calcului dobanzii. Ordonanta 19/2019 modifica legislatia privind acordarea de credite persoanelor fizice, dar nu si pe cea privind programul guvernamental. Asadar, cei care vor un credit Prima Casa in aceasta perioada vor avea dobanda raportata la vechiul ROBOR, care este cu aproape un punct procentual peste noul indice.

Indicele de referinta pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) publicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru urmatoarele 3 luni este de 2,36% pe an (media aritmetica a ratelor de dobanda zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmand a se aplica de fiecare institutie de credit pentru trimestrul urmator).

In schimb, ROBOR la 3 luni, in functie de care se calculeaza dobanda la Prima Casa este de 3,32% pe an, cu aproape un punct procentual mai mare decat IRCC.

In aceste conditii, creditul Prima Casa ar putea deveni mai dezavantajos decat un ipotecar clasic, singurul avantaj competitiv al programului guvernamental ramanand avansul de 5%, comparativ cu 15% in cazul celor mai multe banci.

OUG 19/2019, care modifica OUG 114/2018, face referire doar la Ordonantele 50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori, si 52/2016, privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile.

Insa, creditele Prima Casa se acorda in baza unei legislatii speciale, respectiv OUG 60/2009 cu multiple modificari. Asadar, aceste imprumuturi nu se supun noilor reglementari, intrucat OUG 19/2019 nu modifica si OUG60/2009.

O alta problema este legata de faptul ca noul indice se aplica cu un decalaj de aproape un trimestru (in perioada 1 mai - 31 iulie se aplica media din T4 2018). Aceasta anomalie este generata tot de formularea ambigua din Ordonanta: “indicele de referinta se calculeaza la finalul fiecarui trimestru, ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmand a se aplica de fiecare institutie de credit pentru trimestrul urmator".

Sursa foto: Billion Photos / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri