Ministerul Finantelor Publice (MFP) impune bancilor noul indice de referinta pentru calculul dobanzilor variabile si in cazul creditelor garantate de stat, inclusiv Prima Casa. In schimb, mentine marja aplicabila peste acest indice, la maxim 2 puncte procentuale in cazul Prima Casa. Primul indice calculat de BNR, valabil 3 luni, este de 2,36% pe an, cu aproape un punct procentual mai redus decat ROBOR la 3 luni.

“MFP modifica, printr-un proiect de act normativ, legislatia specifica programelor guvernamentale cu garantia statului pentru clarificarea modalitatii de aplicare a prevederilor OUG nr. 19/2019”, se arata intr-un comunicat al Finantelor.

Astfel, se va modifica Hotararea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casa" - se propune inlocuirea sintagmei privind referinta la ROBOR cu noul indice calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare la o anumita perioada, la care creditorul adauga marja de dobanda prevazuta in normele de aplicare, si anume rata dobanzii IRCC plus o marja de maximum 2% pe an pentru creditele in lei.

De asemenea, se modifica si Hotararea Guvernului nr. 1053/2014 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpararii de autoturisme noi - se propune inlocuirea sintagmei privind referinta la ROBOR cu noul indice de referinta calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare la o anumita perioada, la care creditorul adauga marja de dobanda prevazuta in normele de aplicare astfel, rata dobanzii IRCC plus o marja de maximum 3% pe an.

Nu in ultimul rand, si Hotararea Guvernului nr. 741/2018 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2018 privind implementarea Programului guvernamental "INVESTESTE IN TINE" - se propune inlocuirea sintagmei privind referinta la ROBOR cu noul indice de referinta calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare la o anumita perioada, la care creditorul adauga marja de dobanda prevazuta in normele de aplicare astfel, rata dobanzii IRCC plus o marja de maximum 2% pe an.

“In termen de 10 zile lucratoare de la data intrarii in vigoare a actului normativ, finantatorii vor transmite Ministerului Finantelor Publice si Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii - S.A. - I.F.N., Fondului Roman de Contragarantare sau fondurilor de garantare, dupa caz, nivelul costurilor totale, respectiv marja maxima anuala peste nivelul IRCC, pe care le vor aplica creditelor acordate in cadrul programelor guvernamentale de garantare in numele si in contul statului”, se subliniaza in comunicat.

Sursa foto: nednapa / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri