Romania are cel mai mare cost fiscal pentru un angajat cu salariu minim din Uniunea Europeana, reiese dintr-un studiu KPMG, repectiv 40,85%, din cele 26 de tari analizate. Mai mult, acest cost este semnificativ mai mare decat cota efectiva de impozitare din alte tari din Europa Centrala si de Est, cea mai apropiata de Romania fiind Ungaria, un cost fiscal cu 7 puncte procentuale mai redus.

KPMG Romania a lansat cea de-a 4-a editie a Ghidului privind detasarea internationala a lucratorilor, un studiu privind cerintele minime de salarizare si nu numai in cazul detasarilor internationale in statele membre ale Uniunii Europene (UE), ale Spatiului Economic European (SEE) si Elvetia. Scopul principal al acestui studiu este de a oferi angajatorilor o imagine de ansamblu asupra potentialelor costuri si obligatii administrative asociate detasarilor internationale. In acest sens, Ghidul include informatii privind salariul minim, cota efectiva de impozitare si procedurile specifice de inregistrare necesare in fiecare stat membru.

"In mod surprinzator sau nu, tarile cu un nivel al salariului minim scazut au costuri fiscale mai mari pentru angajati. In timp ce Irlanda, tara cu cel mai inalt nivel al salariului minim net din UE/SEE/Elvetia, are o cota efectiva de impozitare de 247% pentru angajat, Romania, tara cu cel de-al doilea cel mai mic salariu minim net din UE/SEE/Elvetia, are o cota efectiva de impozitare de 40,85%", explica Madalina Racovitan, Partener Consultanta Fiscala si Head of People Services, KPMG in Romania.

Si prin comparatie cu alte tari din Europa Centrala si de Est, Romania iese destul de slab la acest capitol. Slovacia, spre exemplu, are o cota de impozitare a salariului minim de 17,86% (Slovacia), Bilgaria - 22,4%, Polonia - 29,29%, iar Ungaria - 33,5%.

Ghidul compara, de asemenea, nivelul salariului minim aplicabil in statele membre UE/SEE/Elvetia. “Din anul 2016, cand KPMG a inceput aceasta serie de studii, Olanda, Irlanda si Luxemburg au fost tarile cu cel mai inalt nivel al salariului minim stabilit la nivel national, in timp ce Romania si Bulgaria au ocupat constant ultimele locuri, cu cel mai mic nivel al salariului minim", explica Racovitan.

Potrivit editiei 2019 a Ghidului, din cele 21 de tari incluse in studiu care au un salariu minim stabilit la nivel national, Romania se situeaza pe locul 19 cu un salariu minim de 439 EUR, urmata doar de Letonia (430 EUR) si Bulgaria (286 EUR). Incepand cu acest an, Romania are un salariu minim diferit pentru industria constructiilor (633 EUR), semnificativ mai mare decat cel standard. In acest context, Romania se situeaza in sectorul constructiilor pe locul 16 din cele 26 de tari care au furnizat informatii referitoare la salariul minim brut aplicabil in acest domeniu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri