MFP a publicat proiectul de OUG elaborat "din dispozitia" premierului, care prevede scutirea de CASS pentru sute de contribuabili

Aproximativ 600.000 de contribuabili, care ar trebui sa plateasca contribuatia la santatate la nivelul salariului minim, pentru venituri mai mici decat acesta, realizate in perioada 1 iulie 2015 si 31 decembrie 2017 scapa de aceasta obligatie. Prevederea este cuprinsa intr-un proiect de Ordonanta de Guvern, elaborat de Ministerul Finantelor Publice, “din dispozitia” premierului Viorica Dancila. Suma datorata de acesti contribuabili la sistemul de sanatate se ridica la putin peste un miliard de lei.

“Pentru venitul realizat in perioadele fiscale cuprinse intre 1 iulie 2015 si 31 decembrie 2017, a fost identificat un numar de aproximativ 600.000 de contribuabili pentru care s-au generat sau urmeaza a se genera decizii de impunere anuala pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata la nivelul salariului de baza minim brut pe tara desi acestia au realizat venituri sub acest nivel. Valoarea totala a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata de aceste persoane pentru perioada precizata este de circa 1.035 milioane lei”, se arata in proiectul de act normativ.

In urma adoptarii proiectului de ordonanta, va fi anulata, astfel, plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, precum si a obligatiilor fiscale accesorii aferente, stabilite prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, datorata de persoanele fizice pentru care baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate a fost intregita la nivelul salariului de baza minim brut pe tara sau, dupa caz, la valoarea a 12 salarii de baza minime brute pe tara, pentru perioadele fiscale cuprinse intre 1 iulie 2015 si 31 decembrie 2017.

De aceleasi prevederi vor beneficia si persoanele fizice care nu au realizat venituri in perioada fiscala iulie 2015 - decembrie 2017, pentru care baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate este salariul de baza minim brut pe tara, stabilita potrivit Legii nr. 571/2003 cu modificarile si completarile ulterioare sau a Legii nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

Persoanele fizice care au optat pentru plata CASS si pentru care Fiscul a emis decizie de impunere nu vor beneficia de anularea platilor.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2018 s-a trecut de la sistemul de stabilire a contributiei de asigurari sociale de sanatate de catre organul fiscal competent prin decizii de impunere, la sistemul de autoimpunere (calculul contributiei de asigurari sociale de sanatate se efectueaza de catre contribuabil - persoana fizica prin declaratia unica), iar contributia se datoreaza numai de catre persoanele fizice care realizeaza venituri de cel putin 12 salarii minime brute pe tara. Persoanele care realizeaza venituri sub acest nivel, precum si persoanele care nu realizeaza venituri, pot opta pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, pentru dobandirea calitatii de asigurat.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Florin Citu, despre motiunea depusa de PSD impotriva sa
Setari Cookie-uri