INS: Inflatie de 4,1% in aprilie! Cel mai mult s-au scumpit legumele, dar a crescut si pretul combustibililor si factura la telefon

Inflatie tot mai mare de la o luna la alta. In aprilie, cresterea anuala a preturilor a fost de 4,1%, in urcare de la 4% in martie. De la inceputul anului, cel mai mult s-au scumpit legumele, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS). Cresteri importante de preturi s-au produs, insa, si la combustibili si telefonie, sectoate vizate de OUG 114.

In primele patru luni ale anului, cel mai mult s-au scumpit cartofii, cu 32,33%, alte legume cu 23%, iar citricele si fructele meridionale cu 13%.

Dintre marfurile nealimentere si servicii, se remarca scumpiti mai mari in cazul celor aferente sectoarelor impozitate prin OUG 114/2018. Astfel, in primele patru luni ale anului combustibilii s-au scumpit cu 5,56%, energia termica, cu 3,3%, serviciile postale, cu 5,59% sau telefonul, cu 4,84%.

In aprilie 2019, per ansamblu, preturile de consum au crescut cu 0,61% comparativ cu luna anterioara si cu 2,75% fata de sfarsitul anului trecut. Rata anuala a inflatiei a fost, luna trecuta, 4,1%. Alimentele s-au scumpit cel mai mult de la un an la altul, cu 4,98%, in timp ce preturile marfurilor nealimentare au urcat cu 3,66% iar tarifele serviciilor cu 3,83%.

In martie, preturile de consum au urcat cu 0,49% fata de februarie, iar rata anuala a inflatiei a fost de 4%.

Citeste si:
Datoriile companiilor de stat au ajuns la 6% din PIB.Unde se duc banii
Datoriile companiilor de stat...
Citeste si:
Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus?
Care sunt primele simptome...

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat la 3%, prognoza de inflatie pentru finalul acestui an si estimeaza o inflatie de 3,1% pentru finalul anului viitor, a anuntat, in luna februarie, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la prezentarea Raportului trimestrial asupra inflatiei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri