RCA si CASCO au aratat inca o data capacitatea de a genera pierderi semnificative pentru piata de asigurari din Romania, la finalul primelor trei trimestre din acest an, iar impactul s-a resimtit la nivel intregii clase de asigurari generale (care include, printre altele, si politele de asigurari de locuinte facultative si obligatorii) fara ca profitul de pe alte linii de business sa poata compensa pierderile.

"Rata combinata a daunei calculata pe date cumulate pentru toate clasele de asigurari generale s-a situat in trimestrul intai din 2019 la o valoare de 110,6%, in crestere comparativ cu indicatorul aferent aceleiasi perioade din anul precedent ce inregistra o valoare sub nivelul de 100%", potrivit ultimului raport al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

Rata combinata constituie raportul dintre cheltuieli (plus daune) si venituri (prime brute subscrise) pentru o companie de asigurari. Asta inseamna ca o companie cu rata combinata de peste 100% trebuie sa completeze obligatiile financiare cu majorari de capital sau imprumuturi. Din experienta pietei de asigurari din Romania, odata cu cresterea ratei combinate, apar de obicei si intarzieri la plata daunelor RCA si CASCO, in contextul in care companiile de asigurari respective vor avea probleme cu cash-flow-ul.

In primele trei luni din acest an, a existat o crestere substantiala a ratei daunei combinate pentru asigurarile auto (CASCO si RCA) comparativ cu perioada similară a anului anterior, mai arata sursa citata. Clasa A3 reprezinta asigurarile CASCO, iar clasa A 10 constituie segmentul de asigurari RCA.

RCA si CASCO

Citeste si:
CEO Generali: Doar producerea unor dezastre trezeste brusc natiunea
Adrian Marin, Generali: Doar...

"Toate cele 14 societati de asigurare care practica asigurari CASCO au inregistrat in anul 2018 o rata combinata a daunei mai mare de 100%, cea mai mica valoare fiind de 102%, in timp ce nivelul maxim atins s-a situat la 199%. Comparativ cu perioada similara a anului anterior, se observa cresterea medianei ratei combinate a daunei, astfel ca 7 dintre cele 14 societati detin o rata combinata sub valoarea medianei (133%)", potrivit ASF.

De asemenea, "in trimestrul intai din 2019, rata combinata a daunei pe RCA a crescut comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior atat la nivel cumulat, pe total piata, cat si la nivel individual pentru aproximativ toate societatile de asigurare cu o singura exceptie. Toate societatile (dintre cele care practica si RCA) au inregistrat rate combinate ale daunei pentru clasa A10 mai mari de 100% la 31 martie 2019. 5 dintre cele 10 societati de asigurare care practica asigurari din clasa A10 au inregistrat rate combinate sub valoarea medianei (126%)", mai arata autoritatea in raportul mentionat.

RCA si CASCO

Citeste si:
Paul Swoboda, Grawe: Nu ne sperie daunele si pierderile pe RCA
Paul Swoboda, Grawe: Nu ne...

Sursa foto: iDin_PhotoStock / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Cum au ajuns ceilalti asigurati RCA sa subventioneze transportatorii