Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal a aplicat prima amenda pentru nerespectarea standardelor GDPR in Romania, dupa o investigatie derulata la Unicredit Bank.


Unicredit Bank a fost sanctionata contraventional cu o amenda de 130.000 de euro ca urmare a neaplicarii masurilor tehnice si organizatorice adecvate, atat in momentul stabilirii mijloacelor de prelucrare, cat si in cel al prelucrarii in sine, destinate sa puna in aplicare in mod eficient principiile de protectia a datelor, conform precizarilor facute de Autoritatea Nationala de Supraveghere. Va redam mai jos anuntul integral publicat de catre aceasta:

"Pe data de 27.06.2019, Autoritatea Nationala de Supraveghere a finalizat o investigatie la operatorul UNICREDIT BANK S.A. si a constatat ca acesta a incalcat prevederile art. 25 alin. (1) din Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protectia datelor).

Operatorul a fost sanctionat contraventional cu amenda in cuantum de 613.912 lei, echivalentul in euro al sumei de 130.000 euro.

Sanctiunea a fost aplicata UNICREDIT BANK S.A. ca urmare a neaplicarii masurilor tehnice si organizatorice adecvate, atat in momentul stabilirii mijloacelor de prelucrare, cat si in cel al prelucrarii in sine, destinate sa puna in aplicare in mod eficient principiile de protectie a datelor, precum reducerea la minimum a datelor, si sa integreze garantiile necesare in cadrul prelucrarii, pentru a indeplini cerintele RGPD si a proteja drepturile persoanelor vizate. Aceasta a condus la dezvaluirea in documentele ce contin detaliile tranzactiilor si care sunt puse on-line la dispozitia clientilor beneficiari ai platilor, a datelor privind CNP-ul si adresa platitorului (pentru situatiile in care platitorul efectua tranzactia dintr-un cont deschis la o alta institutie de credit - tranzactii externe si depuneri la casierie), respectiv a datelor privind adresa platitorului (pentru situatiile in care platitorul efectua tranzactia dintr-un cont deschis la UNICREDIT BANK SA - tranzactii interne), pentru un numar de 337.042 persoane vizate, in perioada 25 mai 2018 – 10.12.2018.

Citeste si:
Daniel Moreanu: GDPR dupa 1 an! Peste 100 de sanctiuni aplicate
Daniel Moreanu: GDPR dupa 1...

Sanctiunea a fost aplicata ca urmare a unei sesizari a Autoritatii Nationale de Supraveghere din data de 22.11.2018 prin care se semnala faptul ca datele privind CNP-ul si adresa persoanelor care efectuau plati la UNICREDIT BANK S.A., prin intermediul tranzactiilor on-line, erau dezvaluite catre beneficiarul tranzactiei, prin formularele de extras de cont/detalii.

Potrivit art. 5 alin. 1 lit. c) din RGPD (”Principii legate de prelucrarea datelor cu caracter personal”), operatorul avea obligatia de a prelucra date limitate la ceea ce este necesar in raport cu scopurile in care sunt prelucrate datele.

In acelasi timp, considerentul (78) din Regulament precizeaza: ”Protectia drepturilor si libertatilor persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal necesita adoptarea de masuri tehnice si organizatorice corespunzatoare pentru a se asigura indeplinirea cerintelor din prezentul regulament. Pentru a fi in masura sa demonstreze conformitatea cu prezentul regulament, operatorul ar trebui sa adopte politici interne si sa puna in aplicare masuri care sa respecte in special principiul protectiei datelor incepand cu momentul conceperii si cel al protectiei implicite a datelor. Astfel de masuri ar putea consta, printre altele, in reducerea la minimum a prelucrarii datelor cu caracter personal, pseudonimizarea acestor date cat mai curand posibil, transparenta in ceea ce priveste functiile si prelucrarea datelor cu caracter personal, abilitarea persoanei vizate sa monitorizeze prelucrarea datelor, abilitarea operatorului sa creeze elemente de siguranta si sa le imbunatateasca. Atunci cand elaboreaza, proiecteaza, selecteaza si utilizeaza aplicatii, servicii si produse care se bazeaza pe prelucrarea datelor cu caracter personal sau care prelucreaza date cu caracter personal pentru a-si indeplini rolul, producatorii acestor produse si furnizorii acestor servicii si aplicatii ar trebui sa fie incurajati sa aiba in vedere dreptul la protectia datelor la momentul elaborarii si proiectarii unor astfel de produse, servicii si aplicatii si, tinand cont de stadiul actual al dezvoltarii, sa se asigure ca operatorii si persoanele imputernicite de operatori sunt in masura sa isi indeplineasca obligatiile referitoare la protectia datelor. Principiul protectiei datelor incepand cu momentul conceperii si cel al protectiei implicite a datelor ar trebui sa fie luate in considerare si in contextul licitatiilor publice.”

Citeste si:
Inca un grup bancar se pregateste sa concedieze mii de angajati
Inca un grup bancar, prezent...

Sursa foto: Nikola Stanisic / Shutterstock.com
Citeste si
Amenda GDPR: World Trade Center, sanctionat cu 15.000 de euro