Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, le-a vorbit, astazi, oamenilor de afaceri parca din postura unui oficial care a intrat de foarte curand in administratia de stat: s-a declarat uimit de cati bani a cheltuit Romania in ultimii ani pentru intarirea capacitatii administrative (8 miliarde de euro), iar rezultatele sunt dezastruoase, de faptul ca reprezentantii statului trateaza banul public ca pe cel propriu si de faptul ca sunt foarte multi oameni politici implicati in afaceri, dar care legifereaza contrar intereselor mediului de business.

“Stiti cate miliarde a cheltuit tara asta perntru a intarii capacitatea administratiei publice centrale si locale? Peste 8 miliarde de euro in ultimii ani de zile. Si, unde sunt? Unde este acel nivel al capacitatii administratiei publice care sa va asigure dumneavostra (oamenilor de afaceri) acea ... astfel incat sa nu stiti ca existam. Din contra, parca am platit banii acestia pentru a ne vedea zi de zi cand va treziti, cand va duceti la culcare in fiecare zi, parca asta a fost scopul”, a declarat Eugen Teodorovici, in cadrul conferinteid e prezentare a Cartei Albe a IMM-urilor, editia 2019.

El s-a referit si la situatia primariilor care au probleme financiare, dar si la cea a celor care isi permit investitii din bani propri, si totusi apeleaza la fonduri guvernamentale. Pentru primarii, ministrul propune stabilirea unui nivel maxim al taxelor locale de care Guvern, iar la nivel local acestea sa se poata reduce, insa doar pana la un nivel sustenabil.

“Anumite impozite si taxe locale, primarii spun sa le punem noi ca stat, ca ei sa nu isi piarda electoratul. Propunem sa punem noi maxim si ei sa le coboare cat considera, dar cand facem echilibrarile se tine cont la cat au renuntat prin reducerile de taxe. Stimulam primariile sa actioneze ca o firma. Asta nu se intelege in zona publica: de banii publici trebuie sa ai mai mare grija fata de un privat, ca banul nu este al tau, ci al al contribuabilului. Asta este iar o chestiune care trebuie usor - usor idusa, nu stiu exact cum, da mai cu forta, mai cu vorba buna, trebuie sa fie translatata catre zona publica”, a subliniat Teodorovici.

In acelasi context, ministrul Finatelor a declarat ca statul trebuie sa isi asume ca nu trebuie sa actioneze “in spiritul a ceea ce inseamna numarul de voturi”. “In calsa politica stiti foarte bine ca sunt foarte multi oameni de afaceri si culmea e ca nu inteleg exact fenomenul de piata, dar probabil ca sunt multi dintre ei de carton, ceea ce ii impiedica sa inteleaga aceste lucruri”, a adaugat Eugen Teodorovici.

Acesta a promis, ca de obicei, numeroase masui de sprijinire a mediului de business, desi in ultima perioada a actionat exact in sens invers.

Ministrul sustine in continuare “restructurarea financiara” propusa, asa cum chiar el recunoaste, pentru a curata de datorii companiile de stat si pripune, in compensare, o serie de facilitati pentru cei care isi platesc la timp darile catre stat. Acestea din urma, insa, sunt doar in stadiu de intentie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri