Topul celor mai valoroase 25 de banci din lume. Banca Transilvania ar trebui sa creasca de 20 de ori pentru a intra in "Liga Campionilor"

JPMorgan Chase este cea mai valoroasa banca din lume, compania americana fiind evaluata pe Bursa din New York la 362,7 miliarde de dolari, adica de 120 ori mai mult decat Banca Transilvania, banca romaneasca cu o capitalizare de aproape 3 miliarde de dolari. Cele mai mari 25 banci din lume au ajuns sa valoreze in total 3,5 trilioane de dolari, adica aproape cat economia germana in 2018.

ICBC, cea mai mare banca de stat din China, ocupa pozitia a doua in clasament, cu o capitalizare de 305,8 mld. dolari, potrivit datelor furnizate de compania de analiza si cercetare GlobalData.

Bank of America, China Construction Bank si Wells Fargo sunt celelalte banci care completeaza primele 5 pozitii ale clasamentului. Cu exceptia Wells Fargo, toate bancile mentionate mai sus au inregistrat cresteri pe bursa in prima jumatate a anului.

Top 25 banci

De altfel, 2019 a fost un an bun pentru cele mai mari banci din lume, in trimestrul al doilea, 19 din primele 25 reusind sa isi mareasca valoarea de piata. Cresteri puternice au inregistrat Commonwealth Bank of Australia (CBA), rusii de la Sberbank si americanii de la Citigroup, prezenti si in Romania insa doar cu servicii de custodie si dedicate clientilor corporate.

Citeste si:
Criza din Ucraina sperie bancile americane
Marile banci americane si-au...

De cealalta parte, Agricultural Bank of China, Morgan Stanley, Bank of China si Wells Fargo au scazut cel mai mult.

In Romania, Banca Transilvania este cea mai valoroasa institutie de credit listata pe bursa, cu o capitalizare de 12,7 mld. lei (aproape 2,9 mld. dolari), urmata de BRD, cu o valoare de piata cifrata la 10 mld. lei (2,3 mld. dolari). BCR nu este listata si nu are astfel o capitalizare stabilita pe bursa, insa Erste Group, proprietarul austriac al BCR, are o valore de piata care in prezent ajunge la 66,4 mld. lei (15,4 mld. dolari).

Sursa date: GlobalData

Citeste si:
Finqware atrage o rundă de finanțare de 500.000 euro. Cine sunt...
Finqware atrage o nouă rundă...
Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri