Cele mai mari 16 banci din lume, intre care Bank of America, HSBC si Deutsche Bank, au platit pentru litigii peste 200 miliarde de lire sterline (306 miliarde dolari), din 2010, potrivit unui studiu care contrazice opinia ca bancile au depasit cea mai dificila perioada a despagubirilor post-criza.

Studiul anual realizat de CCP Research Foundation din Marea Britanie foloseste la evaluarea acestor costuri datele autoritatilor de reglementare, rapoarte financiare anuale ale institutiilor financiare si alte date publice, relateaza Financial Times.

In cel mai recent raport al CCP Research Foundation, care analizeaza date pentru perioada 2010-2014, costul total al amenzilor, acordurilor de inchidere a litigiilor si al provizioanelor, este evaluat la 205,6 miliarde de lire sterline, fiind in crestere cu aproape o cincime fata de anul precedent. In pofida acestei tendinte de crestere, multi directori de banci se poarta ca si cum acestea ar fi costuri cu caracter exceptional generate de probleme legale, a declarat Chris Steares, director de cercetari la fundatie. El a aratat ca intr-o serie de acorduri pentru inchiderea investigatiilor legate de manipularea valutelor se arata ca abuzurile au continuat pana in 2013.

"Daca intrebi bancile despre riscurile pentru reputatia lor, vor spune ca situatia trebuie sa se schimbe. Dar in conditiile in care costurile legate de practicile bancilor continua de la an la an, apare intrebarea daca aceste practici se schimba in bine", a spus Steares.

Unii politicieni din Statele Unite si Marea Britanie au incercat sa puna capat anilor de reglementare excesiva, taxe si amenzi, considerand ca autoritatile de reglementare trebuie sa reduca presiunea asupra bancilor. Unii directori de institutii financiare au semnalat la randul lor ca cheltuielile au inceput sa scada, in special dupa inchiderea investigatiilor referitoare la neregulile legate de tranzactiile cu instrumente financiare garantate prin ipoteci. Directorul financiar al Bank of America, Bruce Thompson, a subliniat in raportul trimestrial scaderea costurilor legale.

Multe investigatii sunt inca in desfasurare, iar unele afecteaza divizii bancare care pana acum au scapat de amenzi mari. JPMorgan Chase a anuntat in februarie ca la sfarsitul anului trecut banca era implicata in cel putin 20 de litigii, inclusiv o investigatie a Departamentului de Justitie daca a cumparat credite auto evaluate in functie de etnia imprumutatilor.

Cele 16 banci incluse in studiu sunt Bank of America, Barclays, BNP Paribas, Credit Suisse, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JPMorgan Chase, Lloyds Banking Group, National Australia Bank, Royal Bank of Scotland, Santander, Standard Chartered, Societe Generale si UBS.

Dintre acestea, Bank of America a inregistrat in perioada 2010-2014 cele mai mari costuri pentru litigii, 64,05 miliarde lire sterline, urmata de JPMorgan Chase (32,91 miliarde lire), Lloyds Banking Group (15,62 miliarde lire), Citigroup (14,75 miliarde lire) si Barclays (12,19 miliarde lire). Intre celelalte banci amendate, Deutsche Bank a platit 9,37 miliarde lire, HSBC 8,9 miliarde lire, BNP Paribas 7,76 miliarde lire, Credit Suisse 5,85 miliarde lire, iar UBS 5,41 miliarde lire.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri