Biroul de credit administreaza datele referitoare la comportamentul tau de plata al creditelor, date atat pozitive cat si negative, furnizate de catre banci si de catre institutiile financiare nebancare (IFN-uri). Afla din acest material in ce situatii poti cere stergerea datelor detinute de catre aceasta entitate.

Biroul de Credit functioneaza ca o baza de date comuna pusa la dispozitia bancilor si institutilor financiare nebancare interesate de numarul de credite pe care le ai in desfasurare si felul in care ti le platesti.

Ce date ajung la Biroul de Credit

Biroul de Credite stergere datesursa foto: TheCorgi / Shutterstock.com

Orice consumator figureaza in Biroul de Credit din momentul in care isi depune prima cerere de credit, banca sau IFN-ul fiind obligate sa il instiinteze despre faptul ca datele sale vor fi transmise catre aceasta entitate. Astfel, in momentul in care iei creditul vei figura cu denumirea angajatorului tau, datele de identificare si banca sau IFN-ul care ti-a acordat creditul, durata acestuia, tipul si suma obtinuta.

Restantele, date negative care ajung in Biroul de Credit

Dincolo de datele prezentate mai sus, in Biroul de Credit poti figura si cu date mai putin placute, respectiv restantele. In momentul in care ai intarziat sa iti platesti rata cu 30 de zile, banca sau Institutia Financiara Nebancara(IFN) de la care ai luat creditul te va raporta la Biroul de Credit, informatiile fiind pastrate de entitate pentru o perioada de 4 ani.

Citeste si:
Finantele au mai imprumutat vineri 15 milioane de lei de la banci
Finantele au mai imprumutat...

Cum te afecteaza inregistrarea la Biroul de Credit cu restante

Daca ai fost pus in situatia in care nu ai reusit sa iti platesti ratele la credit dupa 30 de zile de la data scadenta si ai ajuns sa figurezi cu restante in cadrul Biroului de Credit, acest lucru iti afecteaza sansele de a obtine un nou credit. Nu inseamna neaparat ca nu mai poti lua un credit de la banci sau IFN-uri, insa conditiile de acordare se inaspresc deoarece riscul de plata al creditul a crescut.

Cum poti afla ce date are Biroul de Credit despre tine

In cazul in care doresti sa afli ce date are Biroul de Credit despre tine, poti afla prin accesarea site-ului Biroului de Credit, prin transmiterea unei scrisori catre Biroul de Credit ( puteti descarca formularul de aici ) sau ii poti cere bancii/IFN-ului de la care ai imprumutat bani sa iti ofere aceste date.

Pentru accesarea site-ului Biroului de Credit, trebuie sa te inregistrezi utilizand un cod de inrolare. Posibilitatile de obtinerea a acestuia fiind urmatoarele:

  • prin introduce codul numeric personal, urmand ca din baza de date sa ti se afiseze numerele de telefon cu care ai fost inregistrat de banca sau IFN pentru a alege unde doresti sa primesti codul unic printr-un SMS.
  • printr-o cerere transmisa prin posta la Biroul de Credit. Solicitarea trebuie sa contina in mod obligatoriu, urmatoarele: datele de identificare (CNP, nume, prenume, adresa postala de corespondenta), copia actului de identitate si semnatura. Aceste informatii sunt necesare in scopul identificarii persoanei vizate si vor fi utilizate doar pentru perioada de timp necesara formularii, transmiterii si receptionarii raspunsului. Codul de inrolare tiparit va fi expediat prin posta, cu scrisoare recomandata, la adresa de domiciliu
  • personal, de la banca sau IFN-ul care detine calitatea de creditor/potential creditor al persoanei vizate.

Cum iti poti sterge datele din Biroul de Credit

Biroul de Credit stergere date

Citeste si:
Finantele au imprumutat vineri 75 de milioane de lei de la banci
Ministerul Finantelor a atras...

sursa foto: Freedomz / Shutterstock.com

Daca ai fost raportat pentru o restanta la Biroul de Credit, informatiile sunt pastrate timp de 4 ani, indiferent ca tu ai platit intre timp banii respectivi. Biroul de Credit specifica exact situatiile exceptionale in care datele pot fi sterse, in mod gratuit, astfel ca nu este indicat sa apelezi la diverse firme care "te asigura" ca vor obtine acest rezultat contracost. Situatiile sunt urmatoarele:

  • Expira perioada de stocare a datelor. Stergerea se face in mod automat de catre Sistemul Biroului de Credit
  • Datele au fost prelucrate cu nerespectarea prevederilor legale. In acest caz, stergerea datelor se va face, la cererea intemeiata a persoanei vizate, de catre baca sau IFN-ul care le-a inregistrat;

Mai exact, in cazul in care dupa ce ati interogat datele introduse in Biroul de Credit, respectand pasii mentionati mai sus, si observati ca nu au fost introduse datele corect, puteti cere stergerea lor.

.

Citeste si:
Ministerul Finantelor a imprumutat 600 de milioane de lei de la banci
Ministerul Finantelor a...

Sursa foto: By tommaso79 / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Cate mld. vor Finantele sa te imprumute de la banci luna aceasta