Consultantii fiscali Deloitte sesizeaza faptul ca au reinceput intarzierile la rambursarea TVA, un numar tot mai mare de clienti care sunt in pozitie constanta de a incasa TVA de la stat acuzand ca nu au mai primit sumele restante din martie-aprilie.

“Rambursarile solicitate in luna iunie nu au fost solutionate nici acum, ceea ce nu se intampla in trecut. Acest lucru are impact pe tot lantul, pentru ca la randul lor clientii amana unele plati catre furnizori si se propaga acest comportament in tot mediul de afaceri”, a explicat Vlad Boeriu, partener Deloitte specializat in taxe indirecte.

De altfel, statul s-a folosit mai mereu de supapa rambursarilor de TVA pentru a tine deficitul bugetar in control, dar in acest an a inceput mult mai devreme sa amane rambursarile de TVA catre firme.

Ieri, Ministerul Finantelor Publice a anuntat ca deficitul bugetar pe primele 9 luni ale anului a fost de 2,62% din PIB, cu peste 60% mai mare decat cel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut, cand s-a situat la 16,8 miliarde de lei, respectiv 1,77% din PIB. Limita maxima acceptata de Uniunea Europeana in ceea ce priveste deficitul bugetar anual este de 3% din PIB, prag pe care economia tarii are toate "sansele" sa il depaseasca avand in vedere rezultatele la 9 luni.

De asemenea, conform estimarilor facute de catre Dan Bucsa, economistul-sef pentru Europea Centrala si de Est in cadrul Unicredit Bank Londra, anul viitor ar urma sa fie intre 4,1%-4,3% din PIB, pe fondul impactului produs de majorarea pensiilor cu 40% de la 1 septembrie 2020.

Amnistia fiscala, o "surpriza" care incurajeaza comportamente deviante

O alta modificare fiscala cu impact pe mediul de afaceri a fost Ordonanta 6, o surpriza a Guvernului care a semanat foarte mult cu o amnistie fiscala. Practic, contribuabilii cu obligatii fiscale restante la final de 2018 au putut sa obtina anularea pana la jumatate a taxelor si impozitelor datorate, dar si a unor obligatii fiscale accesorii.

Consultantii Deloitte se asteapta ca “sumele iertate” sa fie destul de mari, iar acest lucru starneste controverse si poate incuraja comportamente deviante in mediul de afaceri, pentru ca motivatia de a plati la timp toate darile scade.

“Pe de o parte, aceasta restructurare priveaza bugetul de stat de sume de recuperat in viitor, iar pe de alta parte creeaza un mediu neconcurential pentru contribuabilii corecti, care nu primesc bonificatii pentru plata la timp a impozitelor. Nu in ultimul rand, astfel de programe derulate in trecut intr-o forma sau alta de alte state membre ale Uniunii Europene a trebuit sa treaca de testul ajutorului de stat, incompatibil cu piata unica”, a declarat si Alexandra Smedoiu, Partener Impozitare Directa in cadrul Deloitte Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri