In tara cu cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana, reprezentantii mediului de business raman sceptici. Majoritatea opteaza pentru consolidarea afacerii, nu pentru extindere, din cauza instabilitatii legislative, in special in privinta fiscalitatii. In aceste conditii, investitiile sunt sistate, reiese din cel mai recent studiu Deloitte CFO Survey, care reflecta opiniile unora dintre cei mai importanti jucatori din economie.

“Studiul din acest an indica faptul ca directorii financiari prezenti in Romania apreciaza climatul actual de business, dupa traversarea unor perioade mai dificile, insa privesc in viitor cu retinere. Este evident ca lipsa lor de entuziasm in ce priveste viitorul se leaga mult de volatilitatea fiscala si legislatia imprevizibila”, a spus Farrukh Khan, partener si lider al acestui program in Romania.

Potrivit studiului, 60% dintre directorii financiari considera climatul fiscal si cadrul de reglementare drept instabile, astfel ca riscurile pe care sunt dispusi sa si le asume sunt limitate.

“Majoritatea directorilor financiari sunt optimisti in legatura cu indicatorii macroeconomici; acest lucru nu se reflecta insa asupra spiritului lor intreprinzator, atunci cand vine vorba de decizia de a investi. Cadrul fiscal si juridic, precum si preocuparile legate de suficienta fortei de munca calificate par a fi cele mai mari provocari care contribuie la nivelul increderii si la fructificarea oportunitatilor pierdute”, a spus Khan.

Cat de pregatite sunt companiile romanesti pentru automatizare

Studiul analizeaza diverse aspecte precum perspectiva economica, mediul de afaceri, costul pentru companii, previziuni financiare si digitalizare.

Cu toate ca digitalizarea se afla pe agenda tuturor, studiul a revelat ca gradul de informare referitor la impactul si beneficiile pe care le poate aduce este scazut in randul directorilor financiari.

“Companiile din Romania se afla in diverse etape in ce priveste digitalizarea. Directorii financiari intervievati inteleg ca implementarea tot mai multor procese automate in cadrul operatiunilor si in zona financiara este importanta in era digitala. Cu toate acestea, putini directori financiari sunt de parere ca entitatile din care provin sunt avansate in utilizarea RPA (robotic process automation), in timp ce multi dintre acestia au dificultati in estimarea posibilelor avantaje rezultate in urma utilizarii RPA. Automatizarea sarcinilor repetitive si cu valoare redusa in cadrul companiilor este o oportunitate excelenta pentru a muta focusul angajatilor catre activitatile complexe si cu valoare adaugata, dat fiind deficitul actual de forta de munca calificata care ne asteptam sa existe si in urmatorii ani”, a spus Zeno Caprariu, Director Deloitte Romania.

Totodata, din sondaj reiese ca 66% dintre directorii financiari estimeaza ca PIB va continua sa creasca in 2018, insa 91% dintre ei cred ca inflatia va urca in 2018, lucru care se estimeaza ca va genera cresteri ale dobanzilor si probleme cu finantarea afacerilor. In acelasi timp, 90% dintre participanti estimeaza cresterea cheltuielilor cu forta de munca, iar 85% cred ca nu este un moment bun pentru asumarea de riscuri.

Directorii financiari sunt precauti si in provinta finantarii. 48% dintre acestia sunt de parere ca finantarea interna este cea mai atractiva sursa de finantare, 36% - imprumuturi bancare si doar 27% - fonduri europene.

In aceste conditii, 34% dintre participantii la studiu se asteapta la o crestere a profitabilitatii in urmatoarele 12 luni, in timp ce 37% estimeaza ca profotabilitatea va ramane neschimbata.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri