Inainte de a pleca din Palatul Victoria, Guvernul Dancila a initiat un proiect de hotarare privind salariul minim prin care a propus majorarea acestuia odata cu inceputul anului 2020. O miscare ce a starnit nemultumirea liberarilor instalati dupa votul de incredere al Parlamentului si a pregatit terenul pentru avalansa de denigrari care a urmat si continua si in aceste zile.

Guvernul Dancila nu avea posibilitatea de a adopta proiectul de hotarare privind majorarea salariului minim pe care l-a initiat, avand in vedere ca a fost demis prin intermediul motiunii de cenzura. Insa, prin initierea proiectului s-a asigurat ca lasa in curtea liberalilor o “bomba cu ceas” pe care sunt nevoiti sa o dezamorseze in asa fel incat electoratul sa nu ii taxeze in 2020, cand Romania va trece prin 2 randuri de alegeri, parlamentare si locale.

Cat este salariul minim acum si cu cat vrea PSD sa creasca din 2020

Salariul minim brut pe tara este in acest moment de 2.080 de lei (1263 lei in mana), iar propunerea Guvernului PSD consta in majorarea acestuia cu 182 de lei. In ceea ce priveste salariul minim diferentiat pentru studii superioare, aceasta are o valoare de 2.350 de lei (1413 in mana) , iar majorare propusa de catre guvernul demis este de 270 de lei.

Totusi, Blocul National Sindical, una dintre cele mai mari confederatii sindicale reprezentative din Romania, considera ca aceste majorari nu sunt indeajuns de mari. In cadrul Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social, desfasurat la finalul lunii octombrie, a propus ca salariul minim brut sa fie majorat de la inceputul anului 2020 cu 2.495 de lei.

Ce a declarat Ludovic Orban despre majorarea salariului minim: Drumul spre Iad este pavat cu intentii bune

cresterea salariului minimsursa foto: Agerpres

Chiar daca a somat Guvernul Dancila sa nu propune majorarea salariului minim, in ultima saptamana a revenit asupra ideii si a declarat ca acesta va creste, insa trebuie facute “analize serioase”.

"In ceea ce priveste stabilirea salariului minim, din 2015 partenerii din UE ne-au cerut sa stabilim un mecanism si o formula, adica sa intemeiem cresterea salariului minim pe baza unor indicatori obiectivi - indicele productivitatii, rata inflatiei -, adica sa nu-i scoti din burta asa cum s-au scos cresterile de salariu minim. Stiti cum este vorba aceea: drumul spre iad este pavat cu bune intentii. De multe ori stabilirea salariului minim se intoarce impotriva celor pentru care masura este luata, pentru ca foarte multi isi pierd locul de munca daca salariul minim se duce mult mai sus decat nivelul la care este suportat, fiindca foarte multe companii in momentul in care nu mai am profitabilitate fie isi inceteaza activitatea, fie se muta in alta parte unde gasesc mana de munca mai ieftina'', a aratat premierul.

Potrivit acestuia, trebuie facute analize foarte serioase, ''pentru ca marirea salariului minim reprezinta un cost pentru fiecare companie''.

''Nu poti sa maresti numai salariul minim, exista o grila de salarizare care este stabilita in functie de ierarhia si de valoarea muncii fiecarui angajat din firma respectiva, ori cresterea costului nu e numai cresterea costului cu salariul minim pe persoanele care au salariul minim, este o crestere a costului care iti afecteaza toti angajatii din companii si acest lucru trebuie evaluat in momentul in care iei decizii legate de cresterea salariului minim. Sigur ca vom creste salariul minim, dar vom creste salariul minim astfel incat sa facem bine economiei, sa generam pe de-o parte si un avantaj pentru cei care lucreaza pe salariul minim sa aiba o crestere de salariu minim, iar pe de alta parte sa dam un stimul mediului de afaceri si in niciun caz sa nu cream o frana sau un handicap pentru mediul de afaceri", a spus Orban.

Cresterea salariului minim: ce a declarat ministrul muncii
salariul minim cresterea salariului minimsursa foto: Agerpres.ro.

Violeta Alexandru, proaspatul ministru al Muncii si Protectiei Sociale, a declarat ca entitatea pe care o conduce si-a propus ca impreuna cu Ministerul Finantelor sa finalizeze pana la finalul anului si sa supuna dezbaterii publice proiectul privind nivelul pana la care sa creasca salariul minim incepand cu ianuarie 2020.

"Sunt de doua zile ministru, fac tot ce este omeneste posibil, va asigur ca nu trag de timp. Ceea ce este in vigoare in acest moment vom respecta si vom aplica fara niciun fel de comentariu si discutie. Eu nu sunt ministrul Finantelor. Colegii mei, la Ministerul Finantelor, si ei de doua zile in minister, evalueaza situatia corecta, reala, in acest moment, si sunt sigura ca vor da toate informatiile de care este nevoie. Fac tot ce este omeneste posibil sa nu perturb viata nici a agentilor economici, nici a institutiilor, va asigur ca ma voi incadra in calendarul pe care il descrieti pentru a nu perturba inclusiv proiectele bugetare pe care acesti oameni si le fac pentru anul viitor si de aceea va spuneam ca deja am declansat procedurile de consultare si in masura in care se deceleaza solutii posibil a fi aplicate financiar si acceptate de partenerii privati, de asociatiile patronale, respectiv potrivite pentru sistemul public, va asigur ca le vom anunta in timp util, fara sa ajungem pe ultimele zile ale finalului anului fara sa avem o solutie in acest sens", a adaugat Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a precizat ca modul de calcul al salariului minim trebuie ferit de calcule electorale.

"Am inceput deja grupul de lucru pentru a stabili un mod de calcul, un criteriu obiectiv prin care salariul minim sa poata fi acordat fara sa existe suspiciunea interferentei politice sau a unui calcul de castig electoral, cand de fapt n-ar trebui sa influenteze rezultatul stabilirii salariului minim. Voi scoate in spatiul public acest proiect in consultare cu Ministerul Finantelor Publice, pentru ca avem nevoie de o analiza de impact financiar riguros facuta", a incheiat Violeta Alexandru.

Cresterea salariului minim: cum este vazut de mediul de afaceri

cresterea salariului minim

Florin Jianu, presedintele Consiliului National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMM), puncteaza faptul ca majorarea salariului ar trebui stabilita la inceputul anului si aplicata de anul urmator pentru a da timp mediului de afaceri sa isi adapteze modelul de business.

“Ganditi-va ce se intampla in cazul intreprinzatorilor din textile, care lucreaza in sistem lohn, ei nu pot sa se duca la un partener din strainatate si sa ii spuna ca guvernul i-a marit salariul minim si drept urmare va mari si el costul contractului. Nu se poate face acest lucru, trebuie sa existe predictibilitate (..) Antreprenorii nu isi fac planul de afaceri de azi pe azi sau de azi pe maine. Hai sa stabilim salariul minim in ianuarie-februarie si sa intre in vigoare anul urmator”, explica Florin Jianu.

Cresterea salariului minim printr-un mecanism care sa ofere predictibilitate, pe baza indicatorilor macroeconomici, a prognozelor de dezvoltare si a strategiilor nationale de competitivitate si debirocratizarea sunt doua dintre cele 5 masuri pe care CNIPMMR considera ca noul guvern ar trebui sa le puna in aplicare.

Conform unui sondaj realizat de CNIPMMR si publicat luna aceasta, aproape 80% dintre antreprenori sunt impotriva cresterii salariului minim pe economie in forma actuala, mentionand ca urmari nefavorabile: scumpirea pretului produselor si serviciilor, concedierea unor salariati, scaderea profitului, scaderea competitivitatii si pierderea unor contracte/piete.

Sursa foto: By Liptak Robert / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri