Florin Jianu, presedintele Consiliului National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), a prezentat in cadrul unei conferinte de presa cinci masuri imediate pe care noul guvern trebuie sa le implementeze in vederea dezvoltarii mediului de afaceri.

Cresterea salariului minim printr-un mecanism care sa ofere predictibilitate, pe baza indicatorilor macroeconomici, a prognozelor de dezvoltare si a strategiilor nationale de competitivitate si debirocratizarea sunt doua dintre cele 5 masuri pe care CNIPMMR considera ca noul guvern ar trebui sa le puna in practica.

Cresterea salariului minim ar trebui facuta intr-un mod predictibil pentru mediul de afaceri!

Jianu considera ca dezvoltarea mecanismului de stabilire a salariului minim pentru urmatorii ani trebuie sa fie prioritatea zero a noului guvern pentru a exista predictibilitate. Acesta puncteaza faptul ca majorarea salariului ar trebui stabilita la inceputul anului si aplicata de anul urmator pentru a da timp mediului de afaceri sa isi adapteze modelul de business.

“Ganditi-va ce se intampla in cazul intreprinzatorilor din textile, care lucreaza in sistem lohn, ei nu pot sa se duca la un partener din strainatate si sa ii spuna ca guvernul i-a marit salariul minim si drept urmare va mari si el costul contractului. Nu se poate face acest lucru, trebuie sa existe predictibilitate (..) Antreprenorii nu isi fac planul de afaceri de azi pe azi sau de azi pe maine. Hai sa stabilim salariul minim in ianuarie-februarie si sa intre in vigoare anul urmator”, explica Florin Jianu.

Reprezentantul CNIPMMR adauga faptul ca entitatea pe care o reprezinta nu este impotriva cresterea salariului minim pe economie, ci isi doreste schimbarea modului de impozitarea a acestuia.

"Impozitarea salariului minim trebuie facuta diferentiat ca sa fie suportabila de intreprinzator. Pe guvern nu il intereseaza salariile oamenilor, ci cat aduc ei la buget. Sustinem cresterea acestuia, insa diferenta sa fie cu impozit zero sau sa gasim solutii complementare ca sa scadem impozitarea pe o anumita suma si banii sa ajunga direct la angajati", precizeaza Jianu.

In acest moment, salariul minim pe economie in Romania este 2.080 de lei brut. Guvernul demis, condus de Viorica Dacila, anuntase in urma cu cateva saptamani cresterea salariului minim cu suma de 100 de lei prin intermediul unui proiect de hotarare, insa, pana la urma, acesta nu a fost adoptat ci pus in consultare publica. Decizia de majorare ar urma sa "pice" pe umerii viitorului guvern.

Romania are nevoie de un guvern care sa urgenteze debirocratizarea

Jianu considera ca noul guvern instalat trebuie sa inceapa prin a rezolva principalele probleme ale mediului de afaceri, birocratia fiind una dintre ele.

"Romania are nevoie de un guvern care sa urgenteze debirocratizarea pentru a simplifica viata cetatenilor intreprinzatori si a celor din mediul public pentru ca nici pentru ei nu este usor cu atatea hartii plimbate dintr-o parte in alta", precizeaza Jianu.

Acesta adauga faptul ca tara noastra ar trebui sa isi propuna sa ajunga in primele 20 de tari la nivel global in Raportul "Doing Business 2020", raport care clasifica tarile in functie de usurinta cu care antreprenorii isi dezvolta activitatea.

Pe langa cele 2 masuri mentionate mai sus, alte 3 masuri imediate pe care noul guvern trebuie sa le implementeze sunt:

  • Operationalizarea Programului Tech Nation
  • Programul "Hai Acasa": stimulente pentru intoarcerea in Romania a specialistilor din diverse domenii care se confrunta cu un exod al fortei de munca specializata ( medicina, constructii, IT, etc)
  • Start-Up Nation Student: granturi de 10.000 de euro pentru studentii care au dezvoltat intreprinderi simulate si care doresc sa le transpuna in realitate

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri