Adrian Vasilescu, BNR: Romania are cel mai scump credit din Uniunea Europeana

Bancile romanesti practica cele mai mari dobanzi din Uniunea Europeana la credite, motivul fiind acela ca institutiile financiare sunt nevoite sa faca profit din marja, avand in vedere ca volumul de credite acordate este cu mult sub cel inregistrat in alte tari, sustine Adrian Vasilescu, consultant de strategie BNR.

“Creditul oferit de bancile romanesti este cel mai scump din Uniunea Europeana… nu la fel de scump precum se zice in ‘piata vorbelor’, adica nu de cinci ori mai scump ca in alte tari, dar de doua ori este mai scump decat in alte parti. De ce? Pentru ca avem intermediere 26% si bancile trebuie sa faca profit din marja”, a declarat Vasilescu, in cadrul unei conferinte organizata de Finzoom.ro.

De cealalta parte, Florin Danescu, presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), sustine ca bancile din Romania au cele mai mari dobanzi “doar pe anumite produse de creditare”, existand exemple de dobanzi mai mari in tari precum Cehia sau Polonia.

Adrian Vasilescu a explicat ca intermedierea scazuta, adica raportul intre creditul privat (acordat firmelor si populatiei) si PIB, face ca bancile locale sa nu aiba prea mult spatiu de manevra daca vor sa faca profit din creditele acordate. In Europa, media intermedierii este de aproximativ 100%, in vreme ce in anumite tari, precum Elvetia, procentul ajunge la 300%.

“In aceste conditii este normal ca firmele care au aceasta posibilitate sa se duca sa se imprumute in afara tarii sau sa se finanteze apeland la imprumuturile actionarilor. Ramane solutia marja. Cu ea mergem inainte inca o vreme de acum incolo pentru ca perspectivele nu sunt foarte luminoase”, a concluzionat Vasilescu.

Citeste si:
Fiecare bancă își va anunța clienții despre eventuale amânări ale...
CORONAVIRUS Fiecare bancă își...
Citeste si:
Primele semne de sarcina
Primele semne de sarcina

Sursa foto: Agerpres

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri