Nivelul agregat al riscurilor sistemice la adresa stabilitatii financiare din Romania este in crestere, similar evolutiilor pe plan global, potrivit "Raportului asupra stabilitatii financiare", din decembrie 2019, elaborat de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

"Nivelul agregat al riscurilor sistemice la adresa stabilitatii financiare din Romania este in crestere, similar evolutiilor pe plan global, iar perspectivele pentru urmatorii ani indica mentinerea acestei tendinte. Evaluarile prezente nu semnaleaza existenta unor riscuri de natura severa. Sunt insa identificate trei riscuri sistemice ridicate: tensionarea echilibrelor macroeconomice interne, reducerea increderii investitorilor in economiile emergente si riscul privind cadrul legislativ incert si impredictibil in domeniul financiar-bancar. Structura si costul finantarii deficitului de cont curent si a deficitului bugetar reprezinta un risc moderat, in timp ce riscul de nerambursare a creditelor contractate de catre sectorul neguvernamental se situeaza la un nivel redus", se spune in Raport, potrivit Agerpres.

Potrivit BNR, similar evaluarii de la data Raportului anterior, riscul privind tensionarea echilibrelor macroeconomice interne a ramas la un nivel ridicat. Acesta este principalul element generator de risc sistemic la adresa stabilitatii financiare din Romania, iar pentru perioada urmatoare perspectiva asociata este de crestere, pe fondul continuarii presiunilor generate de deteriorarea deficitelor gemene.

"Deficitul bugetar pentru primele zece luni ale anului 2019 este de 2,8% din PIB, mai mare cu 0,6 puncte procentuale fata de aceeasi perioada a anului precedent. Cheltuielile cu personalul si-au continuat tendinta ascendenta (+20% fata de aceeasi perioada a anului precedent), in contextul implementarii Legii salarizarii unitare. In plus, cheltuielile cu asistenta sociala au avansat cu 11% fata de primele zece luni ale anului 2018, iar noua lege a pensiilor va duce la o crestere suplimentara a costurilor atat prin majorarea punctului de pensie, cat si a indemnizatiei sociale. Cheltuielile cu asistenta sociala, cumulate cu cele de personal, ar reprezenta 85% din veniturile fiscale la finalul anului 2022, ceea ce lasa autoritatilor o marja ingusta de manevra in cazul intrarii pe o tendinta descendenta a ciclului economic", se arata in Raport.

Totodata, BNR mentioneaza ca Romania se claseaza pe penultimul loc la nivel european ca proportie a veniturilor fiscale in PIB (27%, comparativ cu 40% media UE), ceea ce demonstreaza existenta unui spatiu amplu pentru cresterea capacitatii de colectare. Desi Romania face obiectul componentei preventive a Pactului de stabilitate si crestere, deficitul bugetar cash (metodologie nationala) este estimat la 4,43% din PIB pentru finalul anului 2019, iar deficitul structural este asteptat sa se deterioreze cu 0,8 pp fata de anul 2018, contrar recomandarilor Comisiei Europene de realizare a unei ajustari structurale de 1,8% din PIB in anul 2019 si respectiv 1% in anul 2020, urmand sa ajunga la 4,4% din PIB in anul 2020.

In Raport se precizeaza ca mentinerea unei politici salariale bugetare expansioniste, cu impact asupra amplificarii cererii
agregate excedentare din economie este de natura sa ingusteze spatiul fiscal de actiune in eventualitatea unei decelerari a dinamicii activitatii economice. Mai mult, orice impuls suplimentar ce ar stimula consumul populatiei, in detrimentul investitiilor, ar putea avea ca efect acumularea de presiuni inflationiste, dar si adancirea deficitului de cont curent. In acest sens, implementarea unei politici fiscale echilibrate, atat pe partea de venituri, cat si pe cea de cheltuieli, poate conduce la diminuarea vulnerabilitatilor macroeconomice si este de natura a sustine o crestere a veniturilor angajatilor in tandem cu cea a productivitatii muncii.

Potrivit raportului, profitabilitatea sectorului bancar a ramas ridicata in primele trei trimestre ale anului 2019 iar determinantii au fost reluarea cresterii profitului operational si continuarea pozitionarii cheltuielilor nete cu ajustari pentru pierderi asteptate la un nivel istoric scazut. Cu toate acestea, eficienta operationala plaseaza sectorul bancar romanesc intr-un interval cu risc mediu, nevoia de imbunatatire fiind mai pregnanta la nivelul unor banci de talie mica si medie. Caracteristicile structurale asociate functionarii activitatii bancare, precum gradul redus de intermediere financiara si polarizarea profitului in functie de dimensiunea institutiilor de credit, persista. Perspectivele privind continuarea tendintei curente favorabile a profitabilitatii sunt diminuate de impactul unei eventuale reveniri la valori mai apropiate de media istorica a ratelor de nerambursare. AGERPRES/(AS - autor: George Banciulea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Gabriela Badea)

Continutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informarii publice. Toate informatiile publicate pe acest site de catre AGERPRES sunt protejate de catre dispozitiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum si orice modalitate de exploatare a continutului acest

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri