CEO-ul PayU Romania vede anul 2019 ca fiind unul in care mediul online a castigat mai multi platitori cu cardul, un an bun in care volumul platilor procesate de catre compania pe care o reprezinta a crescut cu peste 22% fata de cel anterior, iar numarul de plati cu 50%”, declara Marius Costin pentru wall-street.ro.

Un avans semnificativ a fost inregistrat la nivelul PayU Romania anul acesta si in ceea ce priveste platile realizate prin intermediul cardurilor de cumparaturi in rate, unde Costin estimeaza o crestere de 23%, respectiv un total de peste 1 milion de tranzactii a caror valoare depaseste 700 de milioane de lei.

In ceea ce priveste cosul mediu de cumparaturi al unui roman care a ales acest instrument financiar, valoarea sa se situeaza in jurul sumei de 670 de lei, de peste 3,5 ori mai mare decat valoare inregistrata pentru intreaga paleta de tranzactii, respectiv 185 de lei.

In acelasi timp, la nivelul intregii piete, platile cu cardul catre comerciantii online din afara tarii au tinut pasul cu cele realizate la nivel local, Costin fiind de parere ca acestea se afla la egalitate, conform datelor obtinute din mai multe surse.

Cumparaturile catre comerciantii din strainatate, la acelasi nivel cu cele realizate local. China, cap de lista!

Sursa foto: A. and I. Kruk / Shutterstock.com

“Platile catre furnizorii din straintate reprezinta cat cele inregistrate la nivel local, cele mai multe dintre ele fiind indreptate catre China, unde intalnim mai multi jucatori importanti”, considera Marius Costin.

Vino la ecomTEAM 2020, cel mai mare eveniment regional de eCommerce, pentru a afla mai multe despre piata de comert online din Romania si a discuta cu manageri si antreprenori din industrie.

CEO-ul PayU Romania considera ca acest lucru ar trebui sa le dea de gandit antreprenorilor locali in momentul in care isi seteaza strategiile de dezvoltare pentru ca lupta cu gigantii chinezi in ceea ce priveste preturile nu poate fi castigata, avand in vedere dimensiunile pe care le au acestia.

Dincolo de “batalia” aceasta cu tranzactiile romanilor care parasesc granitele tarii si merg catre comerciantii straini, o alta incepe sa prinda usor-usor contur pentru antreprenorii locali din e-commerce: intrarea jucatorilor mari pe piata noastra.

CEO-ul PayU nu se asteapta totusi ca anul viitor sa vedem intrarea gigantului Amazon pe piata noastra, ci mai degraba a altor jucatori de talia unicornului german About You. Insa, considera ca jucatorii locali trebuie sa caute solutii pentru a fi cat mai pregatiti sa infrunte aceste “batalii”, una dintre solutii fiind extinderea pe noi piete.

“Romania este o piata mica, exista pe radarul jucatorilor mari insa undeva in coada listei, dar totusi o lista pe care o macina de la an la an si in momentul in care ajung la noi, magazinele locale trebuie sa fie pregatite sa lupte”, precizeaza Marius Costin.

De asemenea, rezultatele inregistrate de Black Friday sunt unul dintre motivele care il fac pe CEO-ul PayU Romania sa considere ca tara noastra se afla pe acest radar al jucatorilor din afara granitelor.

“Comparand rezultatele inregistrate de Black Friday in Romania cu ce s-a intamplat in America Latina, unde PayU este prezent in majoritatea tarilor, vedem ca acolo au fost de patru ori mai multe tranzactii, insa volumul a fost la jumatate. Vrem sau nu sa recunoastem, economia Romaniei a crescut, puterea de cumparare a crescut si asta inseamna ca tara noastra se afla pe lista de extindere a jucatorilor straini”, precizeaza Marius Costin.

Startup-urile FinTech, o crestere de peste 762% pe felia platilor online procesate de PayU Romania

Sursa foto: Jirsak / Shutterstock.com

Startup-urile FinTech prezente si in Romania care concureaza cu bancile pe zona de plati isi maresc baza de clienti de la an la an, lucru care se vede si in numarul de plati. Ce-i drept, fenomenul este oarecum la inceput iar cresterea procentuala este mare deoarece vorbim despre o baza mica de tranzactii.

“Impactul nu este inca foarte mare pe aceasta zona. Anul trecut, ponderea tranzactiilor dinspre startup-urile FinTech in totalul celor realizate a fost undeva in jur de 0,4%. Anul acesta au ajuns la 2,31%”, precizeaza reprezentantul PayURomania.

Astfel, daca in 2018 ele s-au ridicat la 64.000, anul acesta ajung undeva in jur de 552.000, inregistrand o crestere de peste 762%