O industrie financiara mult mai interconectata, alimentata de catre reglementarile care sustin ideea de Open Banking, da nastere unor perspective mai bune pentru clienti, FinTech-uri si pentru companiile inovatoare. Acest nou model de operare le ofera utilizatorilor puterea de a alege mult mai usor ce banca sau furnizor de servicii sa utilizeze.

Acest material a aparut initial in Prima Harta a FinTech-ului romanesc, realizata de Future Banking in parteneriat cu Mastercard si cu sprijinul Filip & Company, EFSE, BCR, Smart Fintech, Banca Transilvania, IHC, Fintech Camp, Digital2Law si Finqware. Puteti descarca GRATUIT raportul din acest link.

Reprezentantul SmartFintech considera ca utilizatorii vor beneficia de metode mai bune de a interactiona cu bancile, vor avea posibilitatea de a-si agrega conturile si de accesa instrumente de plata mai inovatoare.

“Cu aceasta initiativa a API-urilor deschise, bancile si jucatorii terti vor avea posibilitatea de a intelege mai bine modul de interactiune al utilizatorilor cu alti furnizori de servicii. Vor avea date mai complexe de evaluat si, in cele din urma, vor furniza servicii si produse mai eficiente clientilor pe baza acestora” precizeaza Alexandru Cociu.

Construirea unei strategii de succes privind utilizarea API-urilor (application programming interface) a fost un proces aflat in centrul atentiei in ultimii 10 ani, chiar daca API-urile exista de peste 50 de ani. Reprezentantul SmartFinTech este de parere ca business-uri precum Twilio, eBAY sau Salesforce au ajuns sa profite de aceste solutii pentru ca s-au intrebat “cum arata API-ul ca ii va aduce succesul business-ului meu?”

El adauga faptul ca era Open Banking-ului nu aduce nimic nou legat de felul in care ar trebui sa arate un API de succes care sa fie cat mai bine adoptat si sa genereze profit. Depinde de banci si de institutiile terte sa aiba o viziune clara si sa se uite dincolo de reglementari pentru a intelege trendurile din piata si nevoile consumatorilor.

Aflati din interviul integral acordat de catre Alexandru Cociu pentru raportul Primei Harti a FinTech-ului Romanesc care sunt aspectele pe care trebuie sa le respecte un API pentru a fi cat mai eficient.