Autorizarea de către BNR a Smart Fintech ca primul furnizor de servicii de inițiere de plăți în PSD2, prin soluția Smart Pay, deschide calea către plățile din cont în cont pentru comercianți sau partenerii companiei, care pot intra astfel în era open banking. Soluția permite efectuarea de plăți rapide și securizate numai în baza codului IBAN și a introducerii băncii la care ai contul.

Din perspectiva directivei PSD2 există două mari categorii de produse cu care companiile pot interacționa, respectiv zona de interogare a conturilor (sold, istoric tranzacții, detalii generale) și zona de plăți, iar cu acestea din urmă poate fi operată doar prin obținerea unei licențe de TPP (third party provider).

Smart Fintech este primul furnizor terț de plăți (TPP) autorizat de Banca Națională a României (BNR), soluția dezvoltată - Smart Pay - fiind unică deocamdată în România.

”Am descoperit că există un interes real din zone non-bancare, adică, partenerii noștri își doresc să acceseze informațiile respective neavând intenția de a se autoriza ca TPP. Am găsit soluția prin care, pe de-o parte controlăm noi accesul la informație, modul de stocare, zona de AML (Anti Money Laundering n.red.), antifraudă și securitate, dar lăsăm, în același timp deschise API-urile (Application Programming Interface n.red.) și pentru partenerii noștri neautorizați, totul într-un cadru bine reglementat și securizat”, a declarat Alexandru Cociu, co-founder Smart Fintech, în cadrul episodului doi al podcastului Smart Open Banking.

Pe lângă metodele de plată convenționale cu cardul sau cash on delivery, soluția Smart Pay vine cu această variantă de plată cont la cont.

Oriunde există opțiunea de plată online, poate apărea și plata prin soluția Smart Pay, iar tot ce ai nevoie în prezent este codul IBAN și banca ta, dar în scurt timp și IBAN-ul va fi opțional! – Alexandru Cociu, Smart FinTech

Astfel, oficialul companiei a mai explicat că, în viitor, va fi suficient să-ți alegi banca și să autorizezi plata, fară să mai fie necesare alte detalii și nici măcar un card.

Smart Pay este un serviciu de inițiere a plăților, creat pe baza PSD2, ce poate fi folosit fie ca alternativă la orice metodă de plată online, fie ca accelerator de plăți, dacă este integrată într-o aplicație care gestionează resurse financiare, cum sunt, de exemplu, aplicațiile băncilor.

”Smart Pay este totodată și un accelerator de plăți pentru că le facilitează în și din contextul în care este generată nevoia. De exemplu, într-o aplicație de payroll nu mai avem export de fișier de bancă cu salariile care trebuie plătite și import apoi în aplicația bancară, ci această plată se poate iniția direct din aplicația respectivă via Smart Pay”, a explicat la rândul ei Mihaela Georgescu, co-founder Smart Fintech.

Pe termen foarte scurt, Smart Fintech își propune ca la jumătatea lunii mai să poată iniția primele tranzacții în mediul real, de producție, iar apoi să înceapă unul sau sau două parteneriate pilot.

”Mai avem de legat API-urile de producție, dar dificultatea mare în fața noastră este să convingem utilizatorii că metoda noastră de plată este nu numai simplă, dar și sigură, demnă de încredere. Apoi, să demonstrăm împreună cu băncile că este un domeniu cu un potențial uriaș, ca să putem simplifica și mai mult experiența utilizatorilor”, a mai declarat Cociu.

Un prim pas pe care Smart Fintech trebuie să-l facă este să ajungă cu soluția sa la o experiență similară celei cu cardul, ca mai apoi să poată fi simplificată și mai mult. ”Până atunci însă, ne mai confruntăm și cu problemele de conformitate ale băncilor cu PSD2. Sunt încă diferențe importante între mediile lor de sandbox și cele de producție”, a mai spus acesta adăugând că ambițiile companiei vizează nu doar dezvoltarea domeniului de open banking din România, ci și a deveni liderul acestuia, fiind anunțate investiții importante în produse inovatoare.

Sfatul celor doi co-fondatori ai Smart Fintech pentru companiile care doresc să treacă prin procesul de autorizare de către BNR este să lase deoparte orice prejudecată în relația cu autoritatea de reglementare și totodată, pentru a fi scutit timp și efort, să clarifice cu aceasta, din prima, toate nedumeririle.

Urmăriți mai jos podcastul complet publicat de Smart Fintech.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri