Deși sună surprinzător, zeci de mii de persoane din întreaga lume visează la o altă formă de viață după moarte, iar Alcor Life Extension și Cryonics Institute, două dintre cele mai importante companii de criogenie din lume, au pe listele lor aproape 4.000 de persoane înscrise pentru a beneficia de serviciile lor.

Este un fenomen născut din literatura și cinematografia SF, dar o mână de companii din întreaga lume le vând oamenilor visul că moartea nu este definitivă.

Alcor are deja 224 de pacienți crio-conservați în facilitățile sale din Scottsdale, statul Arizona, dar și 1.418 de membri care s-au înscris pentru a fi conservați după moarte.

În timp ce tehnologia de înghețare sau crioconservare a unui corp după moarte s-a îmbunătățit considerabil de-a lungul deceniilor de reglaje fine, în prezent nu există nicio modalitate de a resuscita oamenii.

"Pentru mine, este o iluzie", a declarat, pentru BusinessInsider, Arthur Caplan, profesor de bioetică în cadrul New York University Grossman School of Medicine. „Mă tem că oamenii speră la un viitor în care omenirea poate rezolva orice problemă, dar dacă ești înghețat folosind tehnicile de astăzi, nimeni nu te va putea ajuta nici peste o mie de ani”.

Max More, fost CEO al Alcor este mai optimist. Acesta spune că, „în urmă cu 100 de ani, oamenii nu ar fi crezut că este posibil să ajungem pe lună sau că FaceTime le-ar putea permite oamenilor din întreaga lume să se vadă și să poată vorbi între ei în timp real”.

Prima persoană din lume care a fost înghețată criogenic a fost profesorul de psihologie James Bedford în 1966, iar o legendă urbană a circulat de mult timp că Walt Disney ar fi ales să fie înghețat după moarte, deși nu există dovezi în acest sens.

Pe măsură ce tehnologia a progresat, ideea a deveni mai puțin ciudată, iar mulți miliardari din tehnologie sunt din ce în ce mai interesați de modalități de prelungire a vieții, iar miliardarul Peter Thiel, fost CEO al PayPal, a recunoscut că s-a înscris pentru a fi înghețat criogenic după ce moare, pentru a face o „declarație ideologică”, deși spune că nu se așteaptă să funcționeze.

Cât costă să fii criogenat

Un număr mic de companii de criogenie operează în întreaga lume, iar Fundația Alcor Life Extension este cea mai veche și cea mai cunoscută. Printre cei păstrați se numără o fetiță thailandeză de doi ani care a murit de cancer la creier, cea mai tânără persoană care a fost congelată criogenic. Unii chiar aleg să-și înghețe animalele de companie.

Conservarea întregului corp costă 220.000 de dolari, iar opțiunea de a-ți conserva doar creierul costă „doar” 80.000 dolari.

O altă companie importantă din domeniu, The Cryonics Institute, are 2.180 de membri în întreaga lume și există companii mai mici în Europa, China și Rusia.

Alte companii oferă prețuri mai ieftine decât Alcor, dar pachetele lor nu includ serviciile echipelor medicale care se ocupă de procesul care trebuie urmat imediat după moarte.

Cum funcționează

Când o persoană care a ales să fie înghețată moare, o echipă medicală intră în acțiune. Alcor are hospicii afiliate în Arizona, unde pacienții se pot muta atunci când sunt în stare critică, dar de obicei, echipa merge pe teren oriunde a murit persoana înscrisă pe listă.

Sângele persoanei decedate este înlocuit cu un crioprotector, care reduce riscul formării cristalelor de gheață după moarte, într-un proces cunoscut sub numele de vitrificare.

Corpul este apoi răcit treptat și depozitat la -196 ° C, în recipiente specializate umplute cu azot lichid, împiedicând organismul să se descompună.

Corpurile vor rămâne apoi păstrate la nesfârșit până când știința avansează până la punctul în care pot fi reînviate. Dar, așa cum spunea și profesorul Arthur Caplan, varianta este extrem de implauzibilă din cauza tehnologiilor actuale.

Deși este mai optimist, Max More recunoaște și el că, deși știința progresează în direcția bună, nu o face în ritmul pe care și l-ar dori.

Un exemplu care-l încurajează pe fostul CEO al Alcor este acela că, la începutul lui 2023, oamenii de știință de la Universitatea din Minnesota au dezghețat cu succes organe de șobolan și le-au transplantat, marcând o premieră istorică.

Industria crionica se bazează pe presupunerea că, într-o zi, moartea va fi reversibilă și cu ideea asta își atrage clienții.

Criticii acestor companii spun că acest lucru pare mult prea fantastic. Profesorul Arthur Caplan crede că inclusiv procesul de înghețare a oamenilor depinde de o componenta mare de noroc, darămite să mizăm pe capacitatea de a readuce într-o zi, în viitor, o persoană decedată și criogenizată.

Dileme și controverse etice și juridice

Conceptul de a readuce oamenii la viață ridică tot felul de dileme juridice, etice și filozofice.

La nivel practic, atunci când o persoană revine la viață ar avea aceeași identitate? Dacă regina Elisabeta a II-a ar fi fost conservată criogenic și ar fi revenit la viață, ar redeveni monarh? Legislația din multe țări le oferă drepturi depline urmașilor moștenitori, indicați prin testament sau prin legile fiecărui stat. Dacă persoana revine la viață, sunt anulate aceste drepturi?

Scepticii mai aduc în discuție și problema de readaptare. Aceștia susțin că este imposibil ca oamenii să se trezească peste sute sau mii de ani în viitor și apoi să se integreze într-o lume nouă pe care nu o înțeleg.

"Chiar dacă ar funcționa, dacă te-ai trezit o mie de ani mai târziu, nu vei ști ce se întâmplă. O să fii un ciudat", a mai spus profesorul Caplan.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri