Datoria externă a României calculată ca procent din PIB este mică în comparație cu cea înregistrată de alte țări, lucru care îi poate induce pe mulți în eroare, făcându-i să creadă că țara noastră se poate împrumuta liniștită în continuare. Ionuț Dumitru, economist șef Raiffeisen Bank România, atrage însă atenția că aceste comparații nu sunt valabile deoarece nu este luat în calcul și nivelul de dezvoltare al României.

Datoria externă a României a ajuns în ultimii 30 de ani de la 0 la puțin peste 100 de miliarde de euro, reprezentând în jur de 35% din PIB conform calculelor făcute de Eurostat și prezentate de economistul șef al Raiffeisen Bank, în timp ce datoria externă a Poloniei se situează undeva în jurul a 47% din PIB.

Prin Tratatul de la Maastricht al Uniunii Europene, statele membre sunt obligate să respecte disciplina bugetară prin îndeplinirea a două criterii: un deficit de cel mult 3% din PIB și o datorie ce nu depășește 60% din PIB.

În ceea ce privește limita de 60% din PIB, Dumitru consideră că nu are nicio relevanță pentru România, deoarece, în cazul în care am atinge-o, ar fi prea mult pentru țara noastră care nu ar putea finanța o astfel de datorie.

Vino alături de noi la Wall-Street Financial Forum pentru a afla care este starea economiei, dar si care este metoda de finanțare potrivită pentru afacerea ta. Înscrie-te gratuit AICI.

“Există un studiu al Băncii Naționale a României care arată că la nivelul nostru de dezvoltare o datorie publică cuprinsă între 40% și 45% e periculoasă, ducând probabilitatea de recesiune foarte rapid în jurul a 50%. Acest lucru înseamnă că ar trebui să stăm o perioada mai lungă sub pragul de 40%, însă dacă ne uităm la proiecțiile de deficit bugetar și ce implicații au ele asupra datoriei publice vedem că aceasta își reia trendul ascendent și ne duce către o zonă periculoasă”, explică Ionuț Dumitru.

Unul dintre motivele principale din cauza cărora nu am putea finanța o datorie externă mare este intermedierea financiară insuficientă, precizează reprezentantul Raiffeisen Bank.

”Principalul finanțator al datoriei publice sunt băncile, iar cele locale au deja titluri de stat care reprezintă 21% din bilanț, este cea mai mare pondere din Europa. Nu sunt active bancare suficient de mari. În România, sistemul bancar are active de 50% din PIB, iar creditarea bancară către sectorul privat este în jur de 26% din PIB. Însă, media europeană în ceea ce privește ponderea activelor bancare în PIB este de 250%, practic, sistemul nostru bancar este de 5 ori mai mic în termeni comparabili față de media europeană. În același timp, o datorie publică de 35% din PIB nu este de 5 ori mai mica decât media europeană. Asta ne arată că la nivelul nostru de dezvoltare și de intermediere financiară, datoria publică nu este mica, ci destul de mare și nu trebuie să crească”, explică Dumitru.

Acesta a mai precizat, în legătură cu intermedierea financiară, faptul că a avut un start adevărat după anul 2000, când a început un ciclu economic real în România,înregistrându-se o creștere puternică a creditelor acordate sectorului privat.

”Am pornit de la sub 10% din PIB, ne-am dus înspre 40%, iar astăzi ne situăm undeva pe la 26% din produsul intern brut”, precizeaza Dumitru.

Sursa foto: andriano.cz / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri