Fermele românești se vor digitaliza în primul rând “de nevoie”, așa cum s-a întâmplat și cu băncile în ultimii ani, cursa de reducere a costurilor și pretențiile tot mai mari ale consumatorilor urmând să fie motoarele schimbării.

“Băncile nu s-au digitalizat pentru că ‘așa le-a venit’. Au fost tehnologii disruptive, reglementările și preferințele clienților care au venit ca un tunet asupra lor. La fel se va întâmpla și trebuie să se întâmple și în cazul fermelor. De ce trebuie să se digitalizeze fermierul român? Pentru că deja în multe țări asta se face deja și dacă vrei să rămâi competitiv nu ai încotro”, spune Marius Gavrea, business strategy head - Agri Financing Products în cadrul ING Bank România.

Vino alături de noi la Wall-street Financial Forum pentru a afla care este starea economiei, dar și care este metoda de finanțare potrivită pentru afacerea ta. Inscrie-te gratuit AICI.

Acesta explică faptul că o fermă cu adevărat digitală nu înseamnă doar lucruri precum tractoare fără șofer, fertilizare variabilă sau hărți care să îi atenționeze pe fermieri când apar anumite probleme cu solul.

„Aceste lucruri există deja în anumite ferme românești – este agricultură de precizie. Agricultura digitală este însă pasul următor, adică să integrezi toate aceste informații într-un sistem computerizat care să îi spună fermierului ce trebuie să facă și care sunt cele mai bune decizii ce pot fi luate”, a declarat Marius Gavrea.

ING România a lansat în 2015 business-ul de finanțare în agricultură, în general concentrându-se pe finanțarea fermelor cu afaceri anuale de minim 500.000 de lei. În prezent, ING are aproximativ 500 de clienți pe acest segment, iar de la momentul lansării a acordat credite în valoare de aproximativ 165 mil. euro în sectorul agricol.

Citiți și "Din agricultură nu pierzi". Holde Agri Invest - Pariul pe ferme al unor antreprenori și manageri de bani de pe bursă

Cele mai importante beneficii pentru fermierii care își digitalizează afacerea

  • Valorificarea mai bună a condițiilor de mediu și sol, fermierii având astfel posibilitatea de a-și crește producția pe hectar în mod sustenabil, fără să afecteze pe termen lung calitatea solului.
  • Optimizarea costurilor de producție.
  • Baze de date cu informații financiar-economice precise. Acestea vor transparentiza afacerea și vor facilita accesul la finanțare în viitor.
  • Trasabilitatea produselor. Având în vedere că oamenii devin tot mai interesați de ceea ce consumă, produsele agricole trebuie să ofere cumpărătorilor posibilitatea de a verifica nivelul calității și istoricul acestora.

De ce vor băncile să vadă ferme digitale

  • Vor putea să finanțeze cu o mai mare ușurință ferme datorită prelucrării mai rapide și mai clare a datelor de la fermieri.
  • Vor putea să monitorizeze mai facil creditele acordate pe baza informațiilor primite în timp real de la fermier, reducând astfel riscul de portofoliu.
  • Vor putea lansa noi produse de finanțare bazate pe informații de business și mai puțin pe informații contabile.
  • Posibil acces la structuri de finanțare din diverse programe ale instituțiilor Comisiei Europene, datorită interesului ridicat în PAC (politica agricolă comună) 2020 – 2027 a acestor programe de co-finanțare a digitalizarii fermei.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri