Toate companiile de asigurare care au în portofoliul lor polițe RCA SUNT OBLIGATE prin lege să oferteze clienților și clauza opțională de decontare directă, care îți permite să ceri despăgubire direct de la propriul asigurător RCA, atunci când ești păgubit într-un accident, urmând că acesta să recupereze suma plătită de la asigurătorul șoferului vinovat.

Așadar, clauza de decontare directă poate fi cumpărată odată cu polița RCA, contra unui cost suplimentar, care însă poate să difere de la un asigurător RCA la altul, fiind un serviciu opțional. Avantajul este că lucrezi direct cu asigurătorul tău, pe care îl cunoști și în care ai încredere și nu mai depinzi de RCA-ul celuilalt șofer, iar reparația mașinii tale se poate face direct pe RCA-ul tău.

Dacă optezi pentru ea, clauza de decontare directă este atașată contractului de asigurare RCA (precum Cartea Verde) încheiat pentru mașina ta. Cu toate acestea, clauza nu limitează dreptul șoferului păgubit de a merge direct la asigurătorul vinovatului pentru a-și recupera prejudiciul.

Condițiile în care clauza de decontare directă RCA poate fi utilizată:

  • Accidentele auto se produc pe teritoriul României;
  • Vehiculele implicate în accidentele auto sunt înmatriculate în România;
  • Prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor, excluzând vătămările corporale;
  • Ambele vehicule implicate în accidentul auto au asigurare RCA valabilă la data evenimentului.

Cum procedezi în cazul unui accident?

În cazul unui accident, vei putea folosi decontarea directă dacă sunt întrunite toate condițiile menționate mai sus, urmând să notifici brokerul sau asigurătorul tău RCA în termen de 5 zile lucrătoare de la data producerii accidentului.

Dacă sunt întrunite cumulativ toate condițiile, trebuie să îi furnizezi asigurătorului documentele de constatare a accidentului, procesul verbal întocmit de Poliția Rutieră sau constatarea amiabilă, după caz, și să îi prezinți toate informațiile cu privire la producerea accidentului. Acesta va constata daunele și te va îndruma mai departe.

După ce ai informat compania de asigurări, acesta va deschide un dosar de daună și va constata pagubele într-un proces verbal, unde vor fi enumerate piesele avariate și soluțiile tehnice adoptate, iar legea îl obligă să îți comunice valoarea maximă de despăgubire în termen de 7 zile calendaristice.

Apoi, în termen de 30 de zile, compania de asigurări trebuie să îți răspundă cererii, formulând în scris o ofertă de despăgubire justificată. Atenție! Dacă în termen de 30 de zile de la depunerea cererii de despăgubire, asigurătorul RCA nu te-a notificat în vederea respingerii pretențiilor de despăgubire, motivând respingerea, asigurătorul RCA este obligat la plata despăgubirii.

Ulterior, despăgubirea se plătește de către asigurătorul RCA în maximum 10 zile de la data acceptării ofertei de despăgubire. Iar dacă acesta nu respectă termentul de plată este obligat la plata unor penalități de 0,2% pe zi de întârziere. Plata despăgubirii urmează să se facă de către asigurătorul RCA în contul indicat de către tine, șoferul prejudiciat.

De reținut! Despăgubirile pentru vehicul nu pot depăși valoarea pagubei, valoarea vehiculului la data producerii accidentului și nici limita de despăgubire prevăzută în polița de asigurare RCA.

Dacă nu se aplică decontarea directă vei înainta cererea de despăgubire către asigurătorul RCA al șoferului vinovat, urmând, în principiu, toți pașii de mai sus. Iar dacă ai ghinionul ca șoferul vinovat să nu aibă RCA valabil la momentul producerii accidentului rutier, atunci trebuie să te adresezi Biroului Asigurătorilor de Autovehicule (BAAR), pentru despăbugiri.

Sursă informații: Otto Broker

Sursa foto: Voyagerix / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri