Prăbuşirea monedei naţionale, care a trecut de la 4,7 lei la 4,8 lei pentru un euro, este de doi bani, iar în prezent nici nu mai atinge doi bani, a declarat duminică Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR.

"Se discută foarte mult în aceste zile. Sintagmele care se folosesc sunt aşa: cursul leu - euro a ajuns la un maxim istoric, se prăbuşeşte moneda naţională, precum şi variante pe aceste sintagme. Toată prăbuşirea monedei naţionale, bunăoară există un prag, 20 februarie către 21. Acel prag a fost numit de presă pragul psihologic deoarece cursul leu - euro a trecut de la 4,7 la 4,8. Şi această trecere a fost numită pragul psihologic. Şi de atunci, din 20 spre 21 februarie şi până în ziua de astăzi nu a fost moment lăsat de Dumnezeu în care presa să nu bată pe ideea de prăbuşire a monedei naţionale şi pe maxim istoric. Toată această prăbuşire este de doi bani. Şi în zilele din urmă a scăzut şi sub doi bani pentru că nu au fost numai zile de depreciere a monedei naţionale, au fost combinaţii. O zi s-a depreciat, a doua zi s-a apreciat. Până la urmă a rămas un net. Netul acesta este în favoarea deprecierii, dar valoarea acestei deprecieri acum nici nu mai atinge doi bani. Este sub doi bani", a spus Adrian Vasilescu, la Digi 24, conform Agerpres.ro.

Întrebat despre motivele pentru care avem această depreciere a cursului, el a precizat că sunt mai mulţi factori, iar inflaţia este una dintre cauze.

"Inflaţia este o asemenea cauză. Noi când facem analize, dacă vrem să le facem corect, atunci nu putem să luăm cursul leu - euro şi să-l analizăm în sine, nici să-l raportăm la alte momente istorice ale mişcării pieţei noastre valutare, pentru că nu mai sunt semnificative. Leul este, sigur că da, faţă în faţă cu el însuşi. Pe ce arenă? Pe arena în care se mişcă toate preţurile. Acolo leul este faţă în faţă cu el însuşi. Şi ce ne arată această arenă? Că din 1 octombrie 2017, deci de acum doi ani şi cinci luni, România este într-un ciclu inflaţionist. Acest ciclu inflaţionist a avut o curgere periculoasă la un moment dat, a urcat până la 5,4% în mai 2018, nivel foarte mare al inflaţiei în condiţiile în care foarte multe ţări se luptau cu deflaţia", a spus Adrian Vasilescu.

De asemenea, el a precizat că BNR nu stabileşte cursul leu - euro, ci calculează cursul.

"La ora 13:00 se face o fotografie a pieţei valutare. Banca Naţională adună toate realităţile din piaţă, toate mişcările în raporturile dintre leu şi euro, face un calcul şi comunică la ora 13:00 în fiecare zi. Şi aici sunt probleme, că a rămas din vechime, din anii '90 încă, ideea că Banca Naţională stabileşte acest curs. Şi de multe ori presa comunică: cursul stabilit de Banca Naţională astăzi, la ora 13:00 este cutare. Nu este "cursul stabilit de Banca Naţională", este "cursul calculat de Banca Naţională". Ea face un film al pieţei, filmul acesta este făcut de la deschiderea pieţei şi până la închiderea pieţei, dar continuăm să vedem ce se întâmplă pe piaţă pentru că piaţa noastră nu mai e naţională, este globală", a menţionat Adrian Vasilescu.

Retail jobs

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri F