Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, consideră că măsurile luate la primele semne ale crizei de către guvernul pe care îl reprezintă vor face ca economia României să își revină, iar lipsa lor ne-ar fi pus în situația în care să nu avem pe ce să ne bazăm după trecerea crizei din sănătate.

”Economia României își va reveni pentru că am luat din primul moment măsuri care să susțină capacitatea de producție în economie. La primele semne ale crizei am luat măsuri prin care am susținut capitalul, economia privată. Dacă nu luam aceste masuri, nu am fi avut pe ce să ne bazăm după ce treceam de criză de sănătate”, precizează Cîțu într-o postare pe pagina personală de Facebook.

Acesta punctează faptul că execuția bugetară pentru luna martie demonstrează spusele de mai sus, făcând referire la următoarele măsuri care au dus la aceste rezultate:

  • 7,7 mld miliarde lei ramași în economie prin amânarea plăţii unor obligaţii fiscale de către agenţii economici pe perioada stării de urgență.
  • 3,17 miliarde lei restituirile suplimentare de TVA.
  • 1 miliard lei creșterea cheltuielilor de investiții.
  • 1 miliard lei avansurile ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul vegetal și zootehnic.

”Aceste masuri s-au dovedit vitale pentru supraviețuirea economiei. Au urmat șomajul tehnic, amanarea ratelor la bănci și IMM INVEST”, continuă ministrul Finanțelor care este de părere că datele execuției bugetare pentru aprilie vor arăta că Guvernul a avut un plan de salvare care a funcționat.

”România va ieși din această criză cu o structură a economiei, privată și de stat, modificată dar mai eficientă și mai competitivă”, încheie ministrul.

Deficit bugetar crescut cu aproape 10 miliarde de lei în martie

Deficitul bugetar a crescut în martie cu aproape 10 miliarde de lei, ajungând la 1,67% din Produsul Intern Brut după primele trei luni ale anului, de la 0,73% din PIB la finalul lunii februarie, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice.

După primele două luni din acest an, deficitul bugetului general consolidat era de 8,3 miliarde de lei, respectiv 0,73% din PIB. Anul trecut în aceeaşi perioadă, deficitul bugetar se cifra la 0,54% din PIB.

În luna martie a acestui an, veniturile bugetare au scăzut cu 25,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ca urmare a facilităţilor fiscale acordate pentru susţinerea economiei în contextul instituirii stării de urgenţă. În ansamblu, în primele trei luni, veniturile bugetare s-au redus cu 3,3%, cele mai semnificative scăderi fiind consemnate în cazul încasărilor din impozitul pe profit (minus 32%) şi TVA (minus 19,4%).

Citește raportul complet al Ministerului Finantelor despre Execuţia bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2020 AICI.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri