PIB-ul real la nivel global este estimat să raporteze cea mai abruptă scădere de după al doilea Război Mondial. Pentru Austria și Europa Centrală și de Est, estimarea actuală este o scădere cuprinsă intre 4,2% și 7,5% a PIB-ului real în 2020, precizează Grupul Erste, proprietar în România al BCR, într-un raport ce cuprinde rezultatele din primul trimestru al acestui an în care profitul a înregistrat o scădere de 37,6% față de aceeași perioadă a anului trecut.

”De la publicarea rezultatelor financiare pe trimestrul al IV-lea 2019 și pe anul 2019 din 28 februarie 2020, perspectivele economice globale s-au deteriorat semnificativ. Întrucât performanța economică reprezintă un element fundamental pentru performanța financiară a Erste Group, estimăm în consecință că această situație va duce la o deteriorare semnificativă, dar care nu poate fi încă cuantificată, a profitabilității băncii în 2020. Declinul economic și profitabilitatea scăzută sunt ambele consecințe directe ale faptului că guvernele din întreaga lume au optat pentru strategii de restricționare a activităților sociale și economice, în diferite grade, pentru a opri răspândirea Coronavirusului”, se arată în raportul trimis de către Erste Group.

Erste Group estimează că venitul net din dobânzi va scădea în 2020, ca efect combinat dintre reducerile semnificative ale dobânzilor în Republica Cehă, România și Serbia, schimbarea mixului de activități în contextul în care segmentul garanțiilor de stat are marje redusi și efectele negative ale riscului valutar.

”Se preconizează că venitul din taxe și comisioane va fi afectat în primul rând de reducerea activității economice, reflectându-se în încasări mai mici din comisioanele pentru transfer și plăți, și semnificativ mai mici din activitatea de brokeraj pe piața de capital. O scădere a rezultatului net de tranzacționare și din evaluarea activelor la valoarea justă era deja estimată chiar înainte de apariția Coronavirusului, în condițiile în care în 2019 au fost raportate câștiguri semnificative din evaluare”, precizează reprezentanții Erste.

Scădere de 37,6% a profitului în primul trimestru

Grupul Erste a încheiat primul trimestru cu un profit net de 235,3 milioane de euro, în scădere cu 37,6% față de aceeași perioadă a anului trecut, când acesta s-a situat la 377 milioane de euro, și un profit operațional cu 15,9% mai mic, situat la 551,7 milioane de euro.

Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 5,9% în primele trei luni din 2020 - în principal în Republica Cehă şi Austria, dar şi în România - la 1,229 miliarde euro, iar veniturile nete din taxe şi comisioane au urcat cu 3,4%, la 504,2 milioane de euro, susţinute în principal de veniturile mai mari din serviciile de brokeraj pe piaţa de capital, dar şi din administrarea de active şi brokeraj de asigurări.

Citeste si:
HR BCR: Va scădea importanța joburilor standardizate
HR BCR: Va scădea importanța...

În timp ce veniturile nete din tranzacţionare au scăzut în primul trimestru din acest an la minus 157,4 milioane euro (comparativ cu 153,3 milioane de euro în perioada similară a anului trecut), indicatorul câştiguri/pierderi aferente activelor financiare măsurate la valoarea justă prin contul de profit şi pierdere a crescut la 37,5 milioane de euro, evoluţia celor doi indicatori fiind determinată de efectele de evaluare determinate de volatilitatea ridicată din pieţele financiare ca urmare a izbucnirii pandemiei Covid-19.

Alocările de provizioane pentru credite, dar şi pentru angajamentele şi garanţiile acordate au crescut în principal în Austria şi Republica Cehă, iar o contribuţie pozitivă a fost înregistrată din recuperarea creditelor deja scoase din bilanţ în România. Alocările de provizioane legate de Covid-19 din primul trimestru al 2020 au fost minore şi s-au bazat în principal pe estimări făcute de experţi, dar nu le-au inclus încă pe cele aferente deteriorării preconizate a perspectivelor macroeconomice. Rata creditelor neperformante calculată la valoarea brută a creditelor către clienţi s-a îmbunătăţit din nou la 2,4% (2,5%). Rata de acoperire a creditelor neperformante a crescut la 80,9%.

Ca urmare a unor efecte cu caracter excepţional în România, impozitul pe profit a crescut la 103 milioane de euro în primele trei luni din 2020 (de la 95,5 milioane de euro în primele trei luni din 2019).

Erste Group a rezervat o sumă de 1,5 euro pe acţiune ca potenţial dividend pentru anul 2019. La sfârşitul lunii martie 2020, Erste Group a anunţat că a amânat Adunarea Anuală Generală a Acţionarilor şi decizia finală privind dividendele pentru trimestrul al IV-lea 2020, pentru a lua astfel o decizie mai bine informată, bazată pe fapte, referitoare la consecinţele economice ale epidemiei.

Citeste si:
BCR contribuie cu o treime la profitul Erste, după o creștere cu...
BCR raportează o creștere a...

Sursa foto: Shutterstock.com

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri