COVID-19 ar putea ”tăia” aproximativ 100 de miliarde de dolari din banii trimiși de cetățenii din diaspora

Pandemia de COVID-19 și războiul prețurilor petrolului ar putea scădea cu 100 de miliarde de dolari volumul total de bani care ar fi trebuit trimis anul acesta acasă de către cetatenii mai multor tari, printre care si Romania, plecați să muncească in străinătate, o arată un raport publicat de catre grupul financiar Citi.

România este una dintre țările care cunoaște pe propria piele fenomenul migrație, un raport al Organizatiei Natiunilor Unite din 2018 arăta că în ultimii 10 ani, peste 3 milioane de români s-au stabilit peste hotare. Tot în anul 2018, conform datelor publicate de Eurostat, românii plecați în străinătate au trimis acasă peste 3,2 miliarde de dolari (2,97 miliarde de euro).

Conform Organizației Națiunilor Unite, citată în raportul publicat de Citi, 800 de milioane de oameni la nivel global primesc bani de la membri familiei plecați peste hotare pentru a munci. Criza creată de pandemia de COVID-19 lovește puternic acest tip de tranzacții care în multe cazuri pot face diferența dintre o familie care trăiește decent și una care se zbate în sărăcie. Valoarea tranzacțiilor de acest tip la nivel global a fost estimată în 2019 la 706 miliarde de dolari.

Vino alături de noi la Future Banking pe 3-4 iunie pentru a-l cunoaște pe Dragoș Ciobanu, CEE Cluster Head - Digital Companies, Commercial Bank - Citibank, și pentru a afla cum ar putea arăta serviciile financiare după pandemia de COVID-19. Înscrie-te gratuit AICI.

Impact de până la 100 de miliarde de dolari cauzat de pandemie și ”războiul petrolului”

Conform unei analize prezentate de grupul financiar Citi în raportul ”Global Remittances Shock COVID-19 Global Impact”, prin care au calculat impactul pe care îl are pandemia de COVID-19 și războiul privind prețurile petrolului asupra mai multor economii, transferurile realizate de cetățenii din diaspora a 72 de țări, printre care și Romania, vor înregistra scăderi de până la 39 de miliarde de dolari.

Citeste si:
Care sunt destinațiile preferate de români pentru vacanța de Paște
Care sunt destinațiile...

Citește și Guvernul a anunțat o parte dintre măsurile propuse pentru perioada stării de alertă

Acesta pare a fi un scenariu ”optimist”, deoarece analiștii adaugă faptul că lipsa unor măsuri fiscale și monetare care să aibă rezultate pozitive ar putea adânci această scădere până la 100 de miliarde de dolari.

În imaginea de mai jos, preluată din raportul Citi, se poate observa o scădere estimată de către analiștii grupului financiar de 7% a volumului de bani estimați a fi trimiși din Germania către România, la fel și în cazul sumelor trimise din Regatul Unit al Marii Britanii.

Citeste si:
Maraton MApN: Peste 21.000 de persoane au fost vaccinate la...
Maraton MApN: Peste 21.000 de...

sursa foto: Raportul Global Remittances Shock COVID-19 Global Impact (click pe poză pentru a o mări)

Conform estimărilor publicate de Eurostat, economia Germaniei ar urma să înregistreze o scădere economică de 6,5% în 2020 ca urmare a crizei provocate de COVID-19, în timp ce a Regatului Unit al Marii Britanii va înregistra conform estimărilor o scădere de 8,3%. În ceea ce privește România, Eurostat estimează o scădere economică de 6% în 2020.

Sursa foto: mrmohock / Shutterstock.com
Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri