Încasările bugetare în luna mai nu vor arăta foarte bine, astfel că politicile fiscală şi monetară trebuie relaxate şi mai mult, pentru ca încasările din iunie să fie foarte bune, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, la Digi 24.

"În luna aprilie, în plină criză suprapusă, şi economică şi de sănătate, am reuşit să încasăm mai mult la buget decât s-a încasat anul trecut. Luna mai nu o să arate foarte bine, intrăm acum în perioada aceasta - aprilie şi mai sunt două luni de foc, dar trebuie să repornim economia şi să relaxăm şi mai mult politica fiscală şi politica monetară, pentru că ne trebuie un iunie puternic ca să putem să evităm orice scădere anul acesta", a afirmat Florin Cîţu, potrivit Agerpres.

Ministrul Finanţelor a apreciat că rezultatele publicate de Eurostat, conform cărora România a înregistrat, în primul trimestru al anului, cea mai mare creştere economică din UE, demonstrează că scenariile apocaliptice privind economia românească se infirmă.

"Suntem totuşi într-o perioadă de criză. Până acum a ieşit totul mai bine decât ne aşteptam, am reuşit să eliminăm o mare parte din acele scenarii apocaliptice pe care le aruncă toţi în spaţiul public. (Prin cifrele Eurostat, n.r.) o mare parte din acele scenarii au fost aruncate la gunoi astăzi. Nu am trecut peste această criză, trimestrul II este o provocare foarte mare şi aici vom vedea câteva rezultate negative, pentru că în aprilie economia a fost în plină stare de urgenţă", a precizat Florin Cîţu.

Ministrul Finanţelor a apreciat că România are şanse foarte mari să evite o recesiune tehnică.

"Am reuşim să limităm efectul negativ asupra economiei pentru primul trimestru, şi aici sunt mai multe implicaţii: dacă avem un prim-trimestru pozitiv, asta înseamnă că avem şanse foarte mari, în funcţie de ce facem de acum încolo, să evităm o recesiune tehnică. O recesiune tehnică înseamnă două trimestre consecutive de contracţie a economiei. Vom avea, e adevărat, un trimestru negativ în trimestrul II, asta este, dar şi aici contează ce facem, pentru ca acest număr negativ să fie cât mai mic şi să repornim economia, să trecem pe plus din trimestrul III, acea revenire în V de care tot vorbesc", a explicat Florin Cîţu.

Acesta a susţinut că rezultatul pozitiv înregistrat în primul trimestru se datorează relaxării politicilor monetară şi fiscală.

"Am învăţat din criza din 2008 şi a fost nevoie de relaxarea politicii monetare şi a politicii fiscale. Noi, pe partea de politică fiscală, am injectat bani în economie, Banca Centrală a redus dobânzile. Deci acest mix, de relaxare a politicii monetare şi a politicii fiscale, a pus frână acestei căderi, şi acum sperăm să avem acea revenire din trimestrul III. (...) A fost foarte important ca alături de politica fiscală relaxată a venit şi politica monetară relaxată. Acest tandem a funcţionat foarte bine, la noi este pentru prima oară în istorie când avem un mix de politici care funcţionează", a adăugat ministrul Finanţelor.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri